abonneren

Gmini 402 Camcorder

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Deze categorie bestaat uit spelers die zowel voor muziek- als voor videoweergave ontworpen zijn. Dit wordt ook wel de iPod-categorie genoemd: de apparaten hebben een gemiddeld groot scherm, goede ondersteuning voor de reeds bestaande filmformaten en een grote harde schijf.

In deze categorie vinden we uiteraard de nieuwe iPod van Apple terug. Deze heeft inmiddels rechtstreekse concurrentie gekregen van Creatives Zen Vision:M, met de M van Mobile. De derde deelnemer valt qua uiterlijk een beetje buiten de boot: de Archos Gmini 402. Alle testdeelnemers hebben een functie die ze een duidelijke meerwaarde geven boven hun goedkopere concurrenten: tv-uit. Hiermee zijn films niet alleen op het ingebouwde lcd-scherm af te spelen, maar ook op een tv.
De Gmini 402 zit ergens tussen de eerste en tweede categorie in. Dankzij de uitstekende videomogelijkheden is hij echter een stuk beter te gebruiken voor video dan de apparaatjes uit de eerste categorie. De Gmini 402 heeft een goed bruikbaar 2.2-inch scherm dat wat klein overkomt door de dikke behuizing eromheen. Speakers en een verwisselbare accu heeft de Gmini 402 niet, net zomin als de Apple en Creative-speler. Een fm-radio is optioneel: u betaalt ongeveer € 30 voor een fm-module. De Gmini 402 weet behoorlijk veel van onze testbestanden af te spelen (zowel mpeg4 als wmv), het scherm is redelijk en over de accuduur (ca. vier uur bij video) kunnen we niet klagen. Op de Gmini zijn java-spelletjes te spelen, wat de speler vooral voor jongeren interessant maakt. De Gmini 402 is in twee modellen te krijgen, een ‘normale’ uitvoering en de ‘Camcorder’-variant. Deze laatste heeft een ingebouwde cameralens waarmee foto’s en filmpjes gemaakt kunnen worden. De kwaliteit ervan ligt ongeveer op het niveau van de betere cameramobieltjes; verwacht er niet te veel van, maar voor funshots is het absoluut toereikend.
Dat Creative voor het design flink leentjebuur heeft gespeeld bij Apple is duidelijk: de Zen Vision:M lijkt erg op de nieuwe iPod. Toch doet het allemaal net even iets goedkoper aan en de Vision:M is ongeveer tweemaal zo dik. Qua design blijft Apple de ongeslagen kampioen: de iPod video is uitstekend afgewerkt en een van de dunste spelers in de test. Als een mediaspeler vooral als statussymbool moet dienen, dan hoeft u niet verder te zoeken. Toch verliest de iPod het van Creative als we naar de mogelijkheden kijken. De Vision:M speelt de gangbare mpeg-4- en wmv-formaten zonder conversie af, heeft een ingebouwde fm-tuner, agendafunctionaliteit, een beter scherm (262.000 kleuren tegenover 65.000 bij Apple) met een betere kijkhoek, een betere tv-out en boven alles een betere accuduur. Waar u bij Apple na 2 tot 2,5 uur uitgekeken bent, haalt u met de Zen Vision:M bijna het dubbele. Ondanks de uitstraling van de iPod biedt de Creative Zen Vision:M toch écht meer waar voor uw geld en is daarmee de beste speler in deze categorie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • games
  • ondersteunt veel formaten
  • redelijk klein scherm

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie