abonneren

Dit is Mozilla's Chromecast-concurrent, de Matchstick

De Chromecast is een fijn apparaatje, dus worden wij direct enthousiast als daar een alternatief voor verschijnt. Helemaal als dat van Mozilla komt, en dat alternatief is er nu. De Matchstick kan, net als de Chromecast, informatie streamen naar je tv. Het apparaatje draait op Firefox OS, het nog niet erg populaire besturingssysteem van Mozilla.

Mozilla kondigde de Matchstick al in juni aan, maar er was nooit veel bekend over het apparaatje. Nu weten we dat de Matchstick is een HDMI-dongle is, warmee je van je gewone tv een slimme tv kan maken door er apps als Netflix of Uitzending Gemist op te streamen.

Open source

De Matchstick lijkt in bijna alles wel op zijn grote concurrent Chromecast, maar in tegenstelling tot Googles dongle is de Matchstick open source. Dat betekent dat in principe iedereen zelf apps kan ontwikkelen voor het apparaat. Wat helemaal mooi is, is dat de Matchstick draait op Firefox OS, het mobiele besturingssysteem van Mozilla. Dat betekent volgens de makers dat het OS niet hoeft te worden aangepast aan de Matchstick, en dat je direct alles kunt streamen wat je in je mobiele browser doet.

Netflix?

Er is nog niets bekend over andere ontwikkelaars die aan de gang gaan met de Matchstick, zoals Netflix. In een promotiefilmpje wordt de videostreamingdienst wel getoond, maar volgens een woordvoerder van Mozilla is het bedrijf nog niet in gesprek met Netflix.

Kickstarter

Mozilla heeft een Kickstarter-crowdfundingcampagne opgezet om de Matchstick te financieren. Dat is ook nodig omdat Mozilla zelf amper winst maakt.

De eerste Matchsticks worden verstuurd zodra er genoeg geld binnen is. De apparaten gaan iets minder kosten dan de Chromecast, ongeveer 25 euro.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Mediaspelers

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie