abonneren

Creative ZEN Touch 2

Creative gebruikt Android als basis voor zijn nieuwste mediaspeler, de ZEN Touch 2. Dat klinkt hip, maar waarom zou je dat eigenlijk willen?

We zien geen enkele reden om Android te draaien op de ZEN Touch 2. Dat klinkt misschien wat cru, maar een paar dagen met deze mediaspeler doet ons verlangen naar de goede oude tijd waarin Creative eenvoudige doch krachtige gebruikersinterfaces ontwikkelde. Hoewel we objectief moeten blijven, begint het eigenlijk al wanneer we de ZEN Touch 2 uit de doos halen. De speler voelt veel te licht en plastic aan en het 3,2-inch display valt in het niets bij de overdreven schermrand en behuizing. Creative heeft drie van de vier Android-bedieningstoetsen (menu, back en search) als aanraakgevoelige knoppen uitgevoerd, maar maakt van de home-toets vreemd genoeg een ouderwetse druktoets. Waarom toch? Schakelen we de speler in, dan krijgen we een korte installatieprocedure voorgeschoteld. Eigenlijk kun je hier al concluderen dat Android niet geschikt is voor de ZEN Touch 2: met de lage schermresolutie (320x240) is het een ramp om invoerveldjes aan te tikken en het virtuele toetsenbord beslaat bijna driekwart van het scherm. Daarnaast tikken we continu mis op het matige resistieve scherm. Is het soms te duur om een stylus mee te leveren? Eenmaal op het Android-homescreen aanbeland worden we begroet door een viertal eenzame icoontjes (Music, Email, Camera en Browser) en een losse widget voor bluetooth. Muziek spelen gaat nog wel met de ZEN Touch 2, maar e-mailen en websurfen is dankzij de lage schermresolutie een ramp en de camera-applicatie is ergerlijk traag. We zoeken aanvankelijk tevergeefs naar een applicatie om videobestanden af te spelen; deze blijkt ‘verstopt’ in de Gallery (die eigenlijk voor foto’s bedoeld is). Een YouTube-clipje in mp4-formaat speelt soepel af, maar onze avi-clips (in het gangbare xvid-formaat) weigeren dienst.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • speelt inderdaad muziek af…
  • …maar daar is dan ook meteen alles mee gezegd
In een tijdperk waarin je voor een paar tientjes meer een iPod nano kan kopen, moet Creative zich heel hard schamen voor dit soort producten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: