abonneren

704 Wi-Fi

Archos is bij liefhebbers van personal media players al jaren een van de favoriete merken doordat ze keer op keer zeer sterke modellen in de markt weten te zetten met specificaties waar andere merken vaak nog een puntje aan kunnen zuigen. Het topmodel van de vierde generatie weet ons helaas iets minder te bekoren.

De Archos 704 Wi-Fi heeft een zeer groot schermformaat met een beelddiameter van maar liefst 7" en een resolutie van 800x480 pixels. Helaas heeft Archos gekozen voor een TFT-aanraakscherm waar we eigenlijk niet zo over te spreken zijn. Het scherm mist contrast en kleurverzadiging en ook de aanraakgevoeligheid met vinger of meegeleverde stylus laat nogal te wensen over. Jammer, want de videospeler oogt luxe dankzij de volledig in geborsteld aluminium uitgevoerde behuizing. Grappig detail is de uitklapbare metalen standaard aan de achterzijde. Overigens geen overbodige luxe, want met een gewicht van maar liefst 630 gram is dit geen mediaspeler die u langere tijd vast wilt houden en zeker geen apparaat dat u even in uw binnenzak of broekzak stopt.
De Archos 704 kan met het optionele dvr-station (€87,-) of de dvr-reisadapter (€68,-) ook video opnemen van uw televisie, dvd-speler of camcorder. Helaas is er niet voorzien in een ingebouwde line-in-mogelijkheid. Jammer genoeg mist ook een ingebouwd slot voor geheugenkaartjes voor het bekijken van digitale foto's, al moet hierbij wel worden gezegd dat steeds minder fabrikanten in deze mogelijkheid voorzien. U kunt uw digitale fotocamera wel rechtstreeks op de Archos 704 Wi-Fi aansluiten: het apparaat is voorzien van een usb2-hostpoort.
Zoals de modelnaam al aangeeft heeft Archos de 704 voorzien van ingebouwde Wi-Fi. U kunt dit onder andere gebruiken voor de (Opera-)browser, maar de Archos heeft ook een ingebouwde fileserver waardoor de speler via Wi-Fi ook als netwerkschijf is te benaderen. Daarnaast kunt u uw lokale multimediacontent rechtstreeks via Wi-Fi streamen. Dat werkt overigens prima. De Archos speelde moeiteloos via Wi-Fi onze videobestanden; ook degenen met hogere resoluties en dito bitrates. De videoformaatondersteuning is wat raar geregeld bij Archos. Standaard ondersteunt deze mpeg4 (DivX en Xvid) en wmv (met en zonder drm) tot een maximale resolutie van 720x576 pixels. Wilt u ook mpeg2/VOB- of mpeg4 H.264-videobestanden kunnen afspelen, dan dient u voor beiden een extra plugin aan te schaffen à 19,99 euro per stuk. Voor een videospeler in deze prijsrange verwachten we eigenlijk dat deze functionaliteit gewoon standaard aanwezig is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Fraai uiterlijk
  • Wi-Fi en ingebouwde fileserver
  • Opera-browser voor internet
  • Aanraakscherm is flets en reageert slecht
  • Extra videoformaten alleen tegen bijbetaling
De meerwaarde van het grote 7" scherm wordt helaas teniet gedaan door de matige kleurweergave en de zeer slechte aanraakgevoeligheid. De Wi-Fi-functionaliteit kan ons daarentegen wel weer erg bekoren en de ingebouwde fileserver waardoor de videospeler ook als netwerkschijf is te benaderen is een uitstekende vondst. Jammer is wel dat de meest interessante videoformaten nog extra moeten worden aangeschaft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie