abonneren

604

Waar de hele wereld gespannen wacht op de échte iPod video, heeft Archos al sinds jaar en dag dergelijke apparaten in het assortiment. De AV500 heeft meerdere awards gewonnen, onder andere bij PCM, en met de nieuwe x04-serie hoopt Archos zijn positie verder te consolideren.

Wie de AV500 van Archos kent, zal zich weinig verbazen over het uiterlijk van de door ons geteste 604. De speler heeft vrijwel hetzelfde formaat en zelfs het uiterlijk heeft er van weg, zij het met wat moderniseringen. De grote verschillen zitten vooral in de bedieningstoetsen aan de zijkant: bij de AV500 was de bediening wat onintuïtief, de 604 laat met zijn grote en duidelijke drukknoppen niets te wensen over. Dat geldt overigens ook voor de gebruikersinterface: de kleine priegelige icoontjes van de AV500-serie zijn vervangen door duidelijke iconen met grote fonts. Navigeren is zo een stuk prettiger en er wordt veel meer informatie over bestanden weergeven, zoals de gebruikte codecs en de resolutie van beeldbestanden.

Wie de Archos-apparaten niet kent zal onmiddelijk moeten toegeven dat de constructie degelijk is. De 640 is zwaar, maar niet té zwaar. Het geborstelde aluminium ziet er duurzaam uit, in tegenstelling tot veel concurrenten waarbij de speler fragiel en breekbaar aanvoelt. De knoppen zijn netjes in de behuizing weggewerkt. Aan de achterkant vinden we de verwisselbare accu (extra accu's zijn via Archos na te bestellen) en een klein uittrekbaar voetje zodat de 604 rechtop gezet kan worden. Erg handig en een groot gemis bij het vorige model.

Toch is de 604 geen onverdeeld succesverhaal: de speler zónder cradle is ernstig in functionaliteit beperkt. Zo is het niet mogelijk om videobeelden af te spelen of op te nemen en mist ook de usb-host-functionaliteit waarmee externe harde schijven of camera's aan te sluiten zijn. De AV500 kende deze mogelijkheden wél. Uiteraard zit hier het grote prijsverschil in, maar het geeft wel aan dat de duurste cradle (DVR Station, EUR 99.99) eigenlijk onmisbaar is voor wie zijn Archos 604 serieus wil gebruiken. Reizigers kunnen voor kleinere en goedkopere adapters kiezen (DVR Travel Adapter en Docking Adapter), maar ook deze hebben beperkingen.

Archos heeft wel geleerd van Apple als het om accessoires gaat: in de brochure vinden we naast de adapters nog een camcorder-module terug, een extra accu, een autolader, een stroomadapter (deze is niet standaard meegeleverd!), een speciale lederen hoes en reistasjes.

Over de prestaties van de 604 zelf zijn we te spreken. Al het goede van de AV500 is overgenomen: de uitstekende divx/xvid-weergavemogelijkheden, wmv-compatibiliteit, een muziekdatabase die automatisch op tags wordt ingedeeld, bestandsbeheer, de mogelijkheid video te schalen, goede equalizerfuncties, goede grafische functies (slideshows, zoomen, roteren)... de Archos 604 laat weinig te wensen over. Wel jammer is dat, hoewel de 604 formaten als MPEG2 (video) en AAC/AC3 (geluid) ondersteunt, dit alleen via los te kopen plugins ingeschakeld kan worden.

Naast de 604 is er een speciale 604 WIFI-uitvoering (EUR 499.99) die contact kan maken met draadloos internet voor het uitwisselen van bestanden. De 504-modellen zijn identiek aan de 604, maar bieden meer opslagcapaciteit: 80 GB (EUR 499.99) of 160 GB (EUR 699.99). De grotere harde schijf gaat ten kosten van de omvang: de 504 is dikker dan de slanke 604.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitgebreide ondersteuning bestandsformaten
  • Intuitieve interface en bediening
  • Goede kwaliteit opname en weergave
  • Veel functionaliteit moet los aangeschaft worden
Wie geen zin heeft te wachten op de iPod video kan de Archos 604 blindelings aanschaffen. Het scherm is fantastisch, de bediening en interface zijn ten opzichte van voorganger AV500 op véél punten verbeterd. Hou er wel rekening mee dat het gebruiksgemak van de 604 zonder de optionele DVR Station redelijk beperkt is. Wie de 604 serieus overweegt kan deze dus beter meteen erbij aanschaffen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags:

Laatste reactie