abonneren

5

De Archos 5 is de jongste telg in de populaire lijn van mediaspelers die door velen als maatstaf gezien wordt. Het apparaat volgt de Archos 504 op en valt vooral op door de ontbrekende toetsbediening: met de Archos 5 wordt vol ingezet op touchscreen bediening.

De Archos 5 is uitgerust met een fors 4,8-inch display met een resolutie van 800x480 voor haarscherpe beelden. De enige toetsen die we nog op het apparaat aantreffen zijn een aan/uit-knop en bedieningsknoppen voor het volume. Een kickstand, om het apparaat rechtop te zetten, is ingebouwd en een stylus ontbreekt. Dit vormt geen probleem bij het bedienen van menu's, want deze zijn ontworpen voor bediening met de vingertoppen. De menubesturing is intuïtief en het doorzoeken van de vele menuopties gaat vlot. We missen de stylus pas wanneer we gebruik moeten maken van het virtuele toetsenbord, zoals bij het websurfen of het typen van mails. Waarom Archos geen stylus meelevert is ons niet duidelijk.

Het display van de Archos 5 is, zoals gezegd, van uitstekende kwaliteit. Dit uit zich in de weergave van foto's en videomateriaal, waar kleuren uiterst accuraat en haarscherp worden weergegeven. De geluidskwaliteit is verbeterd ten opzichte van vorige modellen en is nu op het niveau van de betere concurrentie. We zijn onder de indruk van de uitgebreide mogelijkheden bij het bekijken van mediabestanden: beeldverhoudingen, slideshows, playlists, thumbnails, aan werkelijk alles is gedacht.

Er zijn een aantal duidelijk verschillen in de strategie van Archos ten opzichte van de vorige series. Helaas maakt de Archos 5 nog steeds gebruik van het plugin-systeem voor extra functionaliteit, maar gelukkig worden de meest belangrijke functies nu standaard meegeleverd. Er worden meer bestandsformaten ondersteund dan voorheen, al moeten er nog steeds plugins worden aangeschaft voor weergave van mpeg-2/vob met ac3-geluid en h.264-videomateriaal. Een webbrowser is standaard aanwezig, evenals internetradio en web-tv-kanalen.

De Archos 5 kan niet alleen uitgebreid worden met plugins, maar ook met accessoires zoals een dvb-t-tuner, gps-dock, fm-receiver en zelfs een helmcamera. De meest nuttige uitbreiding is echter de DVR Station. Dit is een pass-through apparaat die tussen een tv en receiver geplaatst kan worden en dient als personal video recorder. Ten opzichte van de vorige dvr-accessoires van Archos zijn er een aantal verbeteringen aangebracht. Zo kan er een volledige tv-gids gedownload worden voor uw zenders en kent de DVR Station een hdmi-poort voor high definition-weergave op tv. De Archos 5 is helaas niet in staat hd-materiaal weer te geven, al claimt Archos bezig te zijn met een plugin hiervoor. Het is mogelijk om tv-materiaal rechtstreeks op de harde schijf van de Archos 5 op te nemen of opnames in te plannen. De opnamekwaliteit kan ingesteld worden.

Wie zijn Archos 5 niet als pvr gebruikt, heeft evenveel lol met de draadloze mogelijkheden van deze mediaspeler. Alles wat op het scherm gebeurt wordt namelijk naar de tv gestuurd, waardoor het mogelijk is het web te browsen of mediabestanden te streamen naar uw tv. Archos maakt gebruik van het UPnP-protocol waardoor uw computer uitgerust moet worden met een UPnP-server (zoals Windows Media Player 11) en we zijn onder de indruk van de kwaliteit en reactiesnelheid bij het afspelen van filmmateriaal.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekend aanraakgevoelig display
  • veel mogelijkheden bij het weergeven van mediabestanden
  • aantrekkelijk design
  • plugins en accessoires laten de prijs snel oplopen
  • geen stylus
De Archos 5 kan vrijwel alles wat we verwachten van een draagbare mediaspeler. Ondanks de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en enorme hoeveelheid aan mogelijkheden betekent de hoge prijs dat u deze mogelijkheden wel moet benutten om de investering terug te verdienen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Mediaspelers

Tags: