abonneren

Xtreamer iXtreamer

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Er zijn heel veel docking stations en er zijn heel veel (streaming) mediaplayers. Zou het niet ideaal zijn als er een docking station en mediaplayer in één was? Dat moet Xtreamer ook gedacht hebben. En als klap op de vuurpijl is het ook nog een docking station voor de iPad.

Xtreamer heeft een product ontwikkeld dat alles in één biedt. Het is een moderne streaming mediaplayer die alle mediabestanden – muziek-, foto’s- en (full hd) videobestanden – moeiteloos kan afspelen. En het is dus een docking station voor mobiele Apple-producten.

Vlees noch vis

Echter, hoe vreemd het ook mag klinken, het resultaat is een - eufemistisch uitgedrukt - minder mooi product dat vlees noch vis is. Laten we bij het docking-deel beginnen. Wij vinden de iPad veel te groot om staand te docken. Het is vreemd om te zien en het voelt niet echt stabiel. Bovendien zullen veel mensen de iPad gebruiken als afstandsbediening of als internet-apparaat. Docken is daarom niet echt handig, omdat je hem vaak ‘even erbij wilt pakken’. Dat is anders dan bij een iPod.

Daarbij komt dat er veel betere docking stations zijn voor de overige iDevice-producten. Denk aan een iStreamer van HRT of een Sonos-dock. Kortom: wat overblijft is een mediaplayer die dertien in een dozijn is. Want afgezien van de dock-functionaliteit is de iXtreamer gewoon een mediaplayer op basis van een Realtek-chip; zoals heel veel andere merken bieden.

Uniek?

Dit zet Xtreamer in een heel lastig pakket. Want wil je als fabrikant schitteren in het mediaplayerwereldje, dan moet je iets unieks bieden. Je kan stunten met de prijs. Dat doet Xtreamer niet met 199 euro. Je kan stunten met een mooi uiterlijk. Dat doet Xtreamer ook niet; de speler is niet mooi. Dan moet je stunten met de interface en gebruiksvriendelijkheid. Tsja… dat probeert Xtreamer. Maar dat wil niet echt. Het openingsscherm is wel mooi, maar zodra je het menu in gaat, kom je in de standaard Realtek-omgeving.

Nu is de standaard-interface niet slecht, maar feit is: hij is niet bijzonder. Die interface vindt u ook bij de producten die rechtstreeks uit de fabriek in China komen. En die zijn een stuk goedkoper. Wie kan het wel? Nou, AC Ryan biedt een mooiere interface. Western Digital ook… Dune… en zo kunnen we wel even doorgaan.

Web-interface

Toch heeft Xtreamer iets unieks: bedienen via de web-interface. En dat gaat ook met mobiele apparaten vrij goed. Surf naar het ip-adres (staat rechtsonder in de interface van de iXtreamer) en je komt op een bedieningspagina. Bij mobiele apparaten krijg je een soort virtuele afstandsbediening. Een échte app zou wat sneller en gemakkelijker werken, maar het is een eerste stap. En dat laat zien dat Xtreamer wel bezig is met ontwikkeling. Keep it up!

Instabiel

Het gaat zover nog niet echt goed met de iXtreamer. Het wordt echter nog erger. Al er één doelgroep is die absolute stabiliteit, stilte en kwaliteit eist, dan zijn het Apple-gebruikers. En als Xtreamer iets niet biedt, is het dat. Allereerst wil de speler nog weleens vastlopen. Erg irritant.

Daarbij komt dat de ventilator van zéér matige kwaliteit is. En dat terwijl er een passieve koelingskit te koop is voor deze chip. Waarom zit die er niet gewoon in als je 199 euro betaalt?

Ouderwets

Het is mogelijk een harde schijf in de iXtreamer te bouwen. Dat is op zich niet bijzonder, want bij nagenoeg elke mediaplayer kan dat. Echter, bij iXtreamer moet u nog twee plastic ‘strips’ op de harde schijf schroeven. Dat is behoorlijk ouderwets. Bij menig ander model kunt u gewoon de schijf erin duwen en kaar is Kees. Dat kan dus gemakkelijker en beter…

Vlot

Maar goed: even genoeg gezeurd. Xtreamer levert alles bij de speler om meteen te genieten van streaming media. Zelfs de hdmi-kabel zit er bij. Iets dat we nog weleens missen. Bovendien is de iXtreamer een prima apparaat om video’s vanaf het netwerk mee te kijken. De beeld kwaliteit is prima en de navigatie gaat vlot. Ook lange lijsten laadt de iXtreamer zeer vlot in vanaf de nas (een Synology DS411+). Ook gaat het starten van een grote MKV (HD-bestand) zeer vlot.

Internet

We zeiden het net al: er zijn internet mogelijkheden met dit apparaat. U kunt denken aan youtube, picasa, internetradio en in geval van de iXtreamer ook liveTV (dat niet werkt). Updaten van firmware gaat niet via internet. De tweede keer dat we het – na een reboot – proberen geeft het apparaat aan dat het alleen via de harde schijf of usb-stick kan. Uit veiligheid nemen we aan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Werkt vlot
  • Speelt alles
  • Instabiel
  • Design niet geslaagd
  • Ventilator erg matig
We vinden de iXtreamer maar een vreemd apparaat. Het docking deel zien we als leuk extraatje, maar niet echt zinvol. Tenminste: niet voor de iPad. De mediastreamer werkt vlot, maar laat behoorlijk wat instabiliteit zien. Tenminste: onze firmware. Wellicht dat een update het verhelpt. Dan de prijs: 199 euro. Dat is veel geld voor een streaming media player. We kennen genoeg producten van 149 euro of minder die beter werken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord