abonneren

Western Digital WDTV Live Hub

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De meeste media-adapters gaan voor iets meer dan € 100 over de toonbank. Zo niet de D-Link Boxee Box en de Western Digital Live Hub, die beiden meer dan het dubbele kosten. Zijn deze media-adapters het geld waard?

D-Link en Western Digital hebben allebei een media-adapter voor rond de € 250 met (min of meer) dezelfde functionaliteit, maar toch verschillen beide producten als dag en nacht van elkaar. In het geval van de WD Live Hub praten we over een gangbare media-adapter op basis van een Sigma SMP8654-chip. Deze chip komen we ook tegen in media-adapters van bijvoobeeld Popcorn Hour. De Boxee Box daarentegen is een complete pc op basis van het Intel Atom CE4100-platform, waarop een Linuxdistributie draait. Daar zult u als gebruiker overigens weinig van zien, want Boxee heeft het onderliggende besturingssysteem afgeschermd. Voor beide producten geldt dat firmwareupdates vrijwel automatisch worden afgehandeld.
 

Interface


Western Digital heeft veel tijd en moeite in de interface van de Live Hub gestoken: het menu is duidelijk van opzet en mooi om te zien. Western Digital maakt voor extra features veelvuldig gebruik van vier gekleurde toetsen op de afstandsbediening. Het is niet altijd even duidelijk wat deze toetsen doen, maar na verloop van tijd zien we de logica. Leuk is de AccuWeather-plugin, die het huidige weerbericht ophaalt en deze in de hoek van het homescreen laat zien. Leuk zijn ook de verscheidene weergavemethoden, van kleine thumbnails tot een lijst met live previews.

Bij de Boxee Box moeten we eerst de juiste beeldresolutie van onze tv kiezen. De interface is aanvankelijk wat verwarrend, omdat deze erg op pictogrammen leunt. Het duurt wat langer voor we door hebben wanneer we ergens op moeten klikken, of juist naar rechts of links moeten navigeren om een (vaak verborgen) zijpaneel op te roepen. Ook Boxee kan overweg met weerberichten.Content


WD heeft de Live Hub uitgerust met een 1TB-schijf en kan daarnaast content afspelen van aangesloten usb-schijven of een netwerkschijf. Hiertussen schakelen is eenvoudig en het is tevens mogelijk bestanden te kopiëren tussen verschillende schijven. Streamingfunctionaliteit blijft beperkt tot YouTube – het is niet duidelijk of er extra (Nederlandse) plugins beschikbaar zullen komen. De Boxee Box heeft geen interne opslagcapaciteit voor mediabestanden maar ook hier is het mogelijk bestanden te raadplegen op usb- en netwerkschijven en zelfs vanaf sd-kaarten. Duidelijk is dat Boxee veel meer inzet op online content. Zo zijn er apps voor YouTube, Uitzending Gemist, RTL Gemist en nog veel meer. Daarnaast heeft Boxee een actieve community, waar iedereen apps kan toevoegen. Er is zelfs een complete webbrowser in Boxee aanwezig, zodat u ook andere sites kunt bezoeken, inclusief Flashcontent.

Nieuw in dit segment zijn de sociale netwerkmogelijkheden. Beide media-adapters bieden de mogelijkheid om films of YouTube-clips via Facebook aan te raden aan vrienden, al dan niet met een stukje uitleg. Bij de Boxee Box werkt dit het meest prettig: aan de achterzijde van de stijlvol vormgegeven afstandsbediening bevindt zich een volledig qwerty-toetsenbordje. Bij Western Digital moet u berichten op een virtueel toetsenbord typen; een tijdrovend karwei. Het is op beide adapters uiteraard mogelijk om de Newsfeed van Facebook te benaderen en commentaar achter te laten.

Het belangrijkste aspect van beide adapters is natuurlijk het afspelen van media. Beide adapters spelen vrijwel elk populair audio- en videoformaat af, inclusief ondertiteling en extra audiosporen. De Boxee Box herkent meer exotische formaten, al is het de vraag of u hier behoefte aan hebt.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • duidelijke interface
  • 1 TB opslagcapaciteit
  • kan 3D-content afspelen
  • weinig plugins beschikbaar
Wat moet u nu kopen? Voor ons is de keuze duidelijk: als hardcore gebruiker gaat ons hart sneller kloppen van de Boxee Box, maar wie een no-nonsense media-adapter in de woonkamer wil kan beter bij Western Digital aankloppen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: