abonneren

TV

In een zeldzaam moment van eerlijkheid heeft Steve Jobs toegegeven dat de Apple TV niet was waar de consument op zat te wachten. Zijn oplossing: "Take 2!"

Het grote probleem van de Apple TV was dat het alleen maar diende als doorgeefluik tussen computer en lcd-tv. De computer was een vereiste voor het aanschaffen van films en tv-series in de iTunes-winkel -- pas nadat aankopen op de computer gedownload waren konden ze worden overgezet naar de Apple TV, om zo op tv afgespeeld te worden. Een onhandige aanpak, vond ook Apple zelf. Het bedrijf heeft nu de Apple TV grondig aangepakt en dankzij een firmwareupdate begint het apparaat aan een tweede leven, of zoals Apple zegt: "Take 2!"

De hardware in de Apple TV is dus nog steeds hetzelfde als voorheen en de interface is nog steeds even gelikt. Het grote verschil met de voorgaande versie is dat de Apple TV nu direct gebruikt kan worden om films uit de iTunes-winkel weer te geven op een aangesloten lcd-tv, zonder tussenkomst van computer. Dat kan nu ook op 1080p met 5.1-surround sound, iets dat voorheen niet mogelijk was. Door de ingebouwde 40 GB (€ 299) of 160 GB (€ 399) schijf is er voldoende ruimte om flink wat films te downloaden. In Nederland lopen we echter meteen tegen een onoverkomelijk minpunt aan: het is nog steeds niet mogelijk om in Nederland films te kopen in de iTunes-winkel, laat staan huren. Wanneer dit precies beschikbaar komt? Apple houdt zijn lippen stijf gesloten.

Ondanks de verbeteringen van Take 2 is de Apple TV dus nog steeds geen aanrader. Het enige nut van de Apple TV is het bekijken van video-podcasts, eigen filmbestanden en het afspelen van iTunes-muziek -- maar dat kon het voor de nieuwe firmwareupdate ook al. Apple zal flink veel tijd en energie in de Europese markt moeten steken om van de Apple TV meer te maken dan een dure harde schijf.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Directe verbinding met de iTunes Store
  • Geen filmverhuur in Nederland
  • Ondersteunt slechts beperkt aantal formaten
De vernieuwde Apple TV heeft een enorm potentieel, maar kan dit alleen inlossen op de Amerikaanse markt. Het product wordt pas écht interessant in Nederland wanneer Apple ook hier een goede filmcatalogus op poten zet en het kopen en huren van films ondersteunt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie