Teufel Raumfeld One

Naar meerdere kamers streamen: het Duitse Teufel treedt in de voetsporen van Sonos, Logitech en Philips… en probeert meteen trendsetter te worden.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • mooie klank
  • gebruiksgemak
  • veel mogelijkheden
  • Minpunten
  • aanbod muziekdiensten

Teufel introduceert onder de noemer Raumfeld een hele reeks streamingapparaten, van losse actieve speakers tot een volledige mediaserver met ingebouwde harde schijf. Wie met Raumfeld zijn woning wil voorzien van streaming audio, heeft de keuze uit niet minder dan veertien verschillende componenten. Dat is meteen een groot verschil met de concurrentie, zoals Sonos. Die is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig, maar biedt lang niet zo’n uitgebreid productportfolio.
Bij Raumfeld speelt nostalgie een belangrijke rol in het design, in de vorm van de grote draaiknop en een afwerking in geborsteld aluminium. Streaming is een moderne audiotoepassing, maar zo krijg je toch nog iets dat de sfeer van de jaren zeventig uitademt. Dit lukt zeker met de Raumfeld Controller, die met zijn L-vorm wellicht een van de apartste afstandsbedieningen is die we ooit onder ogen kregen. Wel is jammer dat Teufel het mooie design een tikkeltje ontsiert met externe antennes, zowel op de One als andere Raumfeld-streamers. Dit is om een beter bereik te geven, aldus Teufel, maar met 802.11n zou het eigenlijk niet nodig moeten zijn.
Qua ondersteuning van muziekformaten zit het wel goed. Tot flac en Apple Lossless toe wordt probleemloos afgespeeld. Je kunt ook een externe muziekbron via de line-in aansluiten en naar andere spelers sturen.

Diensten
Dat Teufel Duits is, merk je aan de beperkte ondersteuning van streamingmuziekdiensten. Er is maar één aanwezig: Simfy. De muziekbibliotheek hiervan doet nauwelijks onder bij die van Spotify of Deezer, maar Teufel heeft alleen een licentie geregeld voor Duitsland. Zelfs met een betaald Simfy-account kun je deze dienst dus niet met je Raumfeld-apparatuur gebruiken. Het is spijtig dat Spotify en Deezer in zijn geheel niet ondersteund worden, gezien het aantal Nederlandse gebruikers van deze diensten. Teufel zelf haast zich te zeggen dat Spotify pas recentelijk in Duitsland is gelanceerd; mocht er een deal tussen beide partijen komen, dan zou er met een firmware-update dus compatibiliteit met Spotify worden toegevoegd. Wat dat betreft, moeten we zeggen dat tijdens onze tests zowel de Raumfeld One als de Raumfeld Bass updates ontvangen. Met de ondersteuning vanuit Teufel blijkt niets mis te zijn.

Bediening
Teufel biedt een schare aan mogelijkheden om een Raumfeld-systeem te bedienen. Naast de (niet goedkope) Raumfeld Controller is er ook de mogelijkheid te werken met gratis apps voor Android-toestellen en de iPhone. Tablets worden niet specifiek ondersteund. De strak ontworpen Raumfeld-app ziet er in alle incarnaties identiek uit. Android-gebruikers krijgen een bonus: via de app kun je ook de telefoon zelf als geluidsbron aanwijzen. De muziek die je meesleurt op je smartphone kun je dus streamen naar de Raumfeld-speakers. Het is echter niet mogelijk om vanuit andere apps (zoals de Spotify-app) muziek door te sturen. In de iOS-applicatie ontbreekt de mogelijkheid tot het versturen van je eigen muziek in zijn geheel. AirPlay ondersteunt Raumfeld niet.

Concurrentie
Het is onvermijdelijk dat Raumfeld en Sonos worden vergeleken. De twee productfamilies doen hetzelfde, mikken op hetzelfde publiek en hebben ongeveer dezelfde prijs. “Ongeveer” houdt in dat de Teufel-apparaten toch een beetje duurder zijn. De keerzijde is dat er in het Raumfeld-assortiment streamingapparaten zitten die geen gelijke hebben bij Sonos. De Speaker L is daar een mooi voorbeeld van: deze twee actieve vloerstaande luidsprekers zit qua klankweergave in een hogere categorie dan de concurrentie, maar ze kosten dan ook net geen € 1300 voor een set. Dé troef van het Raumfeld-systeem is dat je kunt kiezen uit verschillende audio-oplossingen. Dat is toch wel interessant als je veel verschillende ruimtes van muziek wilt voorzien. Met name de Raumfeld One is een mooie unit, die een aardige en vrij neutrale klank voortbrengt. Er is een mooi evenwicht tussen lage en hogere frequenties en er is ook veel detail te horen. Pas op de hoogste volumes raakt de One zijn evenwicht kwijt, maar aangezien deze speaker bedoeld is voor kleine kamers of op bureaus, lijkt dat geen groot probleem.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: teufel, geluid, audio, raumfeld