abonneren

Streamium Wireless Music Center WACS7000

Eén bron met muziek en deze afspelen in huis waar u maar wilt. Dat is het idee wat Philips voor ogen heeft met de Streamium Music Centre. PCM's eerste ervaringen met één van de eerste modellen waren niet rooskleurig, maar Philips heeft niet opgegeven en het principe aangepakt en verbeterd.

Overal muziek

Het principe is simpel. U heeft in uw huis één Music Center staan, de WACS7000, met een harde schijf. Op deze harde schijf staat uw complete muziekcollectie in digitaal formaat zoals bijvoorbeeld mp3. Met behulp van een Music Station die draadloos verbonden is met het Center kunt u de harde schijf benaderen en muziek beluisteren op het station. Er zijn maximaal 5 stations aan te sluiten op het muziekcentrum en zo kunt u vanaf elke plek in uw huis luisteren naar de muziek op het Center. U kunt zelfs de muziek overal tegelijkertijd laten afspelen of muziek u laten volgen als u van de ene kamer naar de andere gaat. Al met al een leuk principe.

Rammelend verleden

Toen Philips zijn Streamium Wireless Music Center introduceerde was het idee leuk, maar de uitvoering op zijn best matig. Het Music Center had slechts een 40 GB harde schijf en het was niet mogelijk vanaf de pc muziek te streamen naar het Center of een Station. Het rippen van een cd duurde behoorlijk lang, ongeveer 30 minuten, en het apparaat liep regelmatig vast. Ook de meegeleverde software en de netwerkcommunicatie tussen de computer en de WACS7000 voor de overdracht van muziek liet te wensen over en klapte er regelmatig uit. Toen we het vernieuwde model in het lab binnenkregen waren we ook behoorlijk sceptisch.

Plezierig verrast

Ondanks dat weet Philips ons plezierig te verrassen want ze hebben de boel flink verbeterd. Het Music Center is vele malen stabieler geworden en de connectiviteit met de computer is verbeterd. Sowieso klapt de verbinding er niet meer uit en daarnaast is het nu eindelijk mogelijk muziek te streamen van uw pc naar het Music Center of naar één van de Music Stations. U kunt zelfs muziek van de computer afspelen op een Station zonder tussenkomst van het Center! Voor het streamen vanaf uw computer moet u wel een UPNP server-programma draaien zoals Windows Media Connect. Philips heeft ook een eigen server-programma meegeleverd wat prima en simpel werkt. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid om muziek af te spelen direct vanaf een usb stick (mp3 speler). Vreemd genoeg kun je geen muziek van het Music Center naar de stick kopiëren maar wel van de stick naar het Music Center. De tijd die het rippen van een cd in beslag neemt is korter geworden. Over een gemiddelde cd van een kleine 50 minuten doet de WACS7000 13 minuten en 25 seconden. Ter vergelijking: een 3 GHz Pentium 4 computer uitgerust met iTunes doet over het rippen van een cd 10 minuten minder, ongeveer drie minuten dus. Het kan dus zeker nog wel sneller, maar het is zeker een verbetering ten opzichte van het eerdere model.

Gemakkelijk in gebruik

Het Music Center en z'n Stations zijn gemakkelijk in het gebruik en de geluidskwaliteit is uitstekend. De speciale features zoals broadcast en Music follow me werken alleen samen met de originele Philips clients, de Music Stations. Echter kunt u wel muziek van het Music Center af streamen met een andere upnp client zoals bijvoorbeeld een internetradio. Helaas zijn er toch ook nog wat minpunten. Zo ondersteunt de Streamium geen beveiligde muziekbestanden (drm) en worden de cd's niet altijd goed herkend. Ook het weergeven van de ID3 tags wil nog wel eens gepaard gaan met extra leestekens die er niet toe doen. Ook vinden we 80 GB eigenlijk nog te weinig. We hadden liever meer dan 100 GB gezien. Helemaal gezien de prijs. Een Music Center samen met een Station kost bijna 1000 euro. Een los Station kost 300 euro.

Het alternatief

Het idee van het Music Center is goed, maar als het om centrale opslag van uw muziek gaat is een fileserver wellicht handiger. Hier kunt u ook andere bestanden op zetten zoals films en belangrijke data. In de aanschaf is deze wellicht nog goedkoper ook. Echter zal die waarschijnlijk niet energie zuiniger zijn dan het Music Center welke 23 watt verstookt als die aanstaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vele malen beter dan zijn voorganger
  • Ook streamen vanaf de pc mogelijk
  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Cd herkenning niet vlekkeloos
  • ID3 tags worden niet altijd goed weergegeven
  • Weinig harde schijfruimte
  • Geen drm ondersteuning
  • Duur
De nieuwe Streamium Music Center is een hele verbetering ten opzichte van zijn voorgangen en aangenaam in het gebruik. De mogelijkheden en het gebruiksgemak zijn goed en de geluidskwaliteit uitstekend. Helemaal perfect is het nog niet, maar een prima oplossing voor centrale muziekopslag is het wel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord