abonneren

Squeezebox Duet

De Squeezebox-familie heeft er een nieuwe telg bij. De Duet breekt op radicale manier met zijn voorgangers door het scherm te verplaatsen naar de afstandsbediening.

De Squeezebox is één van de beste apparaten op de markt om digitale muziekbestanden op uw pc of via het internet weer te geven via uw stereo of receiver. Het apparaat, dat sinds de derde generatie door Logitech wordt geproduceerd, biedt een ongeëvenaarde geluidskwaliteit dankzij hoogwaardige audiocomponenten en heeft een uiterst prettige gebruikersinterface. Dankzij een pluginsysteem is de Squeezebox compatibel en uitbreidbaar met allerhande webdiensten, zoals Rhapsody en de MP3Tunes Music Locker.
Tot nu toe waren de Squeezebox-modellen voorzien van een display op het apparaat zelf. De meegeleverde afstandsbediening was klein en bevatte slechts de meest noodzakelijke bedieningsknoppen. Dit verandert allemaal met de nieuwe Squeezebox Duet. Er is nog maar weinig overgebleven van het 'basisstation'. Het glimmend zwarte kastje is amper twee centimeter hoog en heeft maar één indicatielampje aan de voorzijde. Dat geeft aan of de Squeezebox geactiveerd is en wat de status van het draadloze netwerk is. Aan de achterzijde zitten de gebruikelijke aansluitingen, waaronder twee analoge coax-stekkers en een digitale coax-stekker. Een optische digitale uitgang is ook aanwezig en voor wie geen draadloos netwerk in zijn huis heeft, heeft Logitech nog gedacht aan een ouderwetse ethernetpoort.

HAARSCHERP
Interessanter is de afstandsbediening, die inmiddels tot volwaardig bedieningselement verheven is. De afstandsbediening heeft een haarscherp kleuren-lcd-scherm meegekregen waarop de complete menustructuur van de Squeezebox te zien is. Het zoeken naar muziek en het selecteren van plugins is daarmee makkelijker geworden dan ooit: de Squeezebox Duet toont maar liefst negen regels op het scherm!
De afstandsbediening is uitgerust met een speaker, voor geluidseffecten. Ook aanwezig is een koptelefoonplug. Met deze plug is het mogelijk om het geluid niet te beluisteren via de speakers (die op het basisstation zijn aangesloten), maar op de plek waar u zit via een koptelefoon. Ook nieuw is dat de afstandsbediening meerdere basisstations kan aansturen. Zo kunt u meerdere kamers in uw huis voorzien van muziek. De basisstations kunnen één en dezelfde muziekstream afspelen, maar u kunt ze ook elk een ander album laten afspelen. Prettig is dat de oude Squeezebox ook als basisstation gebruikt kan worden.

NIET SCHAKELEN
Sinds Logitech de SlimServer-software heeft vervangen voor het SqueezeCenter-pakket is de functionaliteit er ook op vooruitgegaan. Er hoeft niet meer geschakeld te worden tussen pc-muziek en online muziekdiensten, alles is nu in één menu op te roepen. SqueezeCenter ondersteunt naast het eerder genoemde Rhapsody en MP3Tunes nog veel meer diensten, zoals RadioTime, Pandora, Slacker, Shoutcast en Last.FM (het afspelen van Last.FM-streams is in Nederland op dit moment nog niet mogelijk, het scrobblen van uw afgespeelde muziekbestanden wel). Daarnaast is er een enorm aanbod aan third-party plugins, zoals weerberichten, rss-feeds en zelfs eenvoudige spelletjes voor op het kleurenscherm van de afstandsbediening.
Net als voorheen speelt de Squeezebox vrijwel alle bekende muziekformaten af, ook ogg, flac, aac en Apple Lossless. De enige uitzondering vormen drm-beveiligde muziekbestanden, hier kan het SqueezeCenter vooralsnog niets mee. De koppeling tussen SqueezeCenter en iTunes is naadloos, maar als uw muziekbibliotheek vooral bestaat uit koopbestanden kunt u beter een andere oplossing zoeken. Een tweede minpuntje: het opstarten duurt een seconde of tien en af en toe duurt het even voordat er informatie op het scherm staat na het ingeven van een opdracht.
Verder hebben we weinig negatiefs aan te merken op de Duet. Het systeem is vriendelijker voor niet al te technisch onderlegde muziekliefhebbers en enorm uitbreidbaar voor de zéér technisch onderlegde muziekliefhebbers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • duidelijke, functionele afstandsbediening
  • eenvoudig aan te sluiten
  • enorm uitbreidbaar dankzij pluginsysteem
  • afstandsbediening reageert soms wat traag
  • niet goedkoop
Afgezien van het flinke prijskaartje is er weinig te bedenken om de Duet niet aan te raden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie