abonneren

Squeezebox

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Van alle media-adapters is de Squeezebox zonder twijfel de allermooiste. Het apparaatje van Slim Devices, nu overgekocht door Logitech, heeft niet alleen een mooi uiterlijk: ook over de werking zijn we enthousiast.

Wie de Squeezebox ziet, kan niet ontkennen dat het designteam een prachtig staaltje werk heeft afgeleverd. Wat dat betreft had het apparaat net zo goed uit de stal van Apple kunnen komen. De glanzend zwarte afwerking voelt luxueus aan en is niet eens zo gevoelig voor vingerafdrukken als we op het eerste zicht vermoedden.

De Squeezebox is bedoeld om audiobestanden via het netwerk af te kunnen spelen. Een media-adapter dus, maar wél een met een enorm arsenaal aan mogelijkheden. Zo kan de Squeezebox niet alleen bestanden van een computer af trekken, er is ook een ruim assortiment aan internetradiostations opgenomen (die handmatig uitbreidbaar is) en er is een koppeling mogelijk met muziekdiensten als Rhapsody, Pandora en MP3Tunes. Zelfs zónder computer bent u dus dagenlang aan het luisteren en ontdekken.

De interface van de Squeezebox is ronduit fantastisch. Hoewel het in principe om een tekstdisplay gaat wordt alle nodige informatie met verve getoond. Het installeren van de Squeezebox is dan ook kinderlijk eenvoudig. Het apparaat zoekt vanzelf de beschikbare netwerken, vraagt om de encryptiesleutel (die via een soort van T9 sms-systeem makkelijk in te voeren is) en zoekt automatisch al naar op het netwerk aanwezige SlimServers. Wie zich vervolgens ook nog eens registreert op het SlimServer-netwerk krijgt de toegang over diensten als Pandora en MP3Tunes.

Als er één minpunt genoemd moet worden aan de Squeezebox, dan is het dat hij niet met standaard UPnP-servers overweg kan. Het installeren van de SlimServer is verplicht. Toch is dit niet heel erg. Logitech biedt de software namelijk voor een groot aantal besturingssystemen aan; naast Windows worden ook Linux en OS X ondersteund. Zelfs een aantal populaire NAS-systemen kunnen worden uitgerust met een SlimServer-module: zo zijn er downloads beschikbaar voor de NAS-drives van Infrant, Thecus en QNAP. Op die manier hoeft er geen computer meer te pas te komen aan het streamen van muziek.

Wie door de muziekcollectie wil navigeren, zal een zucht van verlichting slaken. De indeling van muziek, die geschiedt op basis van id3-tags, lijkt veel op die van de iPod en is uiterst intuitief. Het selecteren van het juiste album is een fluitje van een cent. Dankzij de soepele tekstanimaties geeft het apparaat vanzelf aan wanneer u een verkeerde handeling uitvoert -- subtiel, maar o-zo-prettig. Wanneer u muziek afspeelt over uw Squeezebox maar u zit in een andere kamer, dan kunt u overigens ook gewoon inloggen op de webinterface van uw SlimServer en zo de Squeezebox bedienen.

Als we dan écht een puntje van kritiek moeten hebben op de Squeezebox: na het installeren van een firmwareupdate (wat overigens geheel volautomatisch gebeurt) moesten de instellingen opnieuw ingevoerd worden. Dat is dan ook het enige wat we op de Squeezebox kunnen aanmerken; dit is een van de weinige gadgets waarvan we met pijn in ons hart weer afstand moeten doen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Fantastisch design
  • Gebruikersvriendelijke interface
  • Extreem veel muziekbronnen
  • Analoge én digitale muziekuitgang
  • Geen upnp-av-ondersteuning
Logitech heeft met de aankoop van Slim Devices een goede zet gedaan: de vernieuwde Squeezebox is in één woord fantastisch. Zelden gaan goed design en een dergelijke mate van functionaliteit zó hand in hand. Wie na het lezen van deze review sceptisch is en zich afvraagt of we niet omgekocht worden door Logitech: probeert u het zelf eens. Laat u niet overtuigen door ons, maar door het product. Grote kans dat u ook verslingerd raakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Laatste reactie