Googles smartphonestrategie mag gerust een succes genoemd worden nu Android zelfs Apples iOS in marktaandeel heeft ingehaald. Ook tablets beginnen nu te lopen, maar op tv-vlak slaat Google de plank nog mis.

Google deed in Amerika al eerder een poging om Google TV van de grond te krijgen, samen met partner Logitech. Helaas bleek Android-op-je-tv een faliekante mislukking, waarna Logitech de samenwerking opzegde. Google acht Android nu een stuk volwassener dan toen en waagt opnieuw een poging. Ditmaal zijn fabrikanten Sony en Samsung overstag gegaan om het Google-besturingssysteem in tv’s en settopboxen te verwerken. De Sony NSZ-GS7 is het eerste concrete Google TV-product dat we in Nederland kunnen kopen.

Settopbox
De NSZ-GS7 is een glimmende, zwarte settopbox die het beste tot zijn recht komt tussen je tv-decoder en de tv zelf, getuige de hdmi-in- en hdmi-uit-connectoren. Door middel van een ir-blaster kun je vervolgens je tv-decoder vanuit Google TV aansturen (heb je ouderwetse kabel of een tv met smartcardslot, dan heb je pech). Opvallender dan de Google TV zelf is de meegeleverde “dubbelzijdige” afstandsbediening. De bovenzijde lijkt nog het meest op een traditionele afstandsbediening, zij het met een fors aanraakgevoelig vlak; draai je de afstandsbediening om, dan grijnst een volledig qwerty-toetsenbord je tegemoet. Dit toetsenbord werkt alleen wanneer je de afstandsbediening ook daadwerkelijk omdraait, zodat je niet per ongeluk toetsen indrukt als je aan het muizen bent.
Sluit je de Google TV aan, dan doorloop je een wizard waarbij je verbinding maakt met internet (wifi of ethernet), de tv-decoder kunt aansturen en je Google-account invoert. Even later zit je in een kaal scherm met onderin een aantal welbekende Android-icoontjes, zoals die voor YouTube, Chrome en de Play Store. Ook zit hier een icoontje voor het “live” bekijken van televisie, oftewel het beeld dat via de hdmi-ingang binnenkomt. Wie een Android-smartphone heeft, zal weinig moeite hebben te wennen.

Aanbevolen apps
De meegeleverde apps zien er strak uit en reageren redelijk vlotjes op commando’s. Zo vlot en gestroomlijnd als de Apple TV is Google TV nog lang niet, maar de zoekgigant lijkt veel geleerd te hebben van zijn eerdere fouten. Applicaties openen netjes beeldvullend, hebben duidelijk leesbare tekstelementen en veel applicaties kunnen samen met het tv-beeld gebruikt worden (Twitter, Music ID).
Het gaat pas fout wanneer je probeert bekende applicaties te vinden in de Play Store. Google levert een leuk lijstje van “aanbevolen apps”, maar buiten dit lijstje worden bar weinig gangbare applicaties door het afwijkende beeldformaat ondersteund. Facebook, Uitzending Gemist, Amazon Kindle, Buienalarm, Rabo Bankieren… ze duiken meestal niet eens op in Google Play. Doen ze dat wel, dan is dat nog steeds geen garantie voor succes: RTL XL is te installeren en te starten, maar levert alleen streams met een zodanig lage bitrate dat het op een tv-scherm nagenoeg onbruikbaar is. Je kunt overigens via een omweg wel apk-bestanden van ontbrekende apps installeren, maar het resultaat is de moeite veelal niet waard.

Jaartje wachten
Google TV lijkt vooral een belofte. De Sony-hardware (inclusief afstandsbediening) werkt prettig, Android zelf voelt zich beter dan ooit thuis op een tv-scherm, alleen het applicatieaanbod laat het afweten. Dit is vooral een kwestie van tijd: we vermoeden dat er over een jaar aanzienlijk meer apps te gebruiken zijn dan nu. Maar dat zorgt er tevens voor dat we Google TV op dit moment niet kunnen aanraden; een gemiddelde smart-tv van Philips of Samsung en zelfs de oude mediabox van Sony (SMP-N100) kan op dit moment aanzienlijk meer. Zijn dit geen opties en wil je toch écht voor een Android-ervaring gaan, doe jezelf dan een lol en sla deze generatie nog even over.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Android-interface

mooie meegeleverde apps

handige afstandsbediening

Minpunten

nagenoeg geen compatibele apps

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten