abonneren

Showcenter 250HD

De Showcenter media streamer bestaat al sinds 2004, wat Pinnacle tot één van de pioniers van deze productgroep maakt. De productnaam van deze laatste incarnatie zorgt voor wat verwarring: 250HD betekent niet dat u een 250 GB-harde schijf zult aantreffen. Maar de HD staat inderdaad voor high-definition...

Gezien de populariteit van hdtv's is het niet zo vreemd dat de Showcenter nu de mogelijkheid heeft gekregen om high definition-materiaal af te spelen. Wat wél vreemd is, is dat Pinnacle de Showcenter 250HD niet voorzien heeft van een hdmi-uitgang, waardoor u moet terugvallen op een twee kabels (een dikke componentkabel en een optische geluidskabel) om de beste kwaliteit uit de Showcenter te krijgen. Nog minder blij worden we van het feit dat we deze kabels niet in de doos aantreffen: Pinnacle scheept ons af met een ouderwetse scartkabel (die niet in staat is hd-signalen door te sturen) en een goedkope tulpkabel voor audio. Als u gebruik wilt maken van 720p en 1080i zult u dus extra kosten moeten incalculeren voor fatsoenlijke kabels. Overigens is 1080p sowieso niet mogelijk: deze resolutie is te hoog voor de componentuitgang. Interesseert high definition videomateriaal u niet zo, dan zijn er voldoende aansluitingen op de Showcenter 250HD te vinden. Naast de scartaansluiting zien we composiet, svideo, analoge audio en twee digitale audiouitgangen.

In tegenstelling tot zijn voorganger wordt de 250HD niet geleverd met streaming software. Dat is niet erg, want de Showcenter 250HD voldoet geheel aan de DLNA-standaard zodat het apparaat zijn media betrekt van DLNA-compatibele mediaspelers, zoals Windows Media Player 11. De Showcenter 250HD kan ook bestanden afspelen van een UPnP AV-compatibele nas-schijf én vanaf de ingebouwde usb-poort.

Zoals bij de meeste media streamers kan de Showcenter 250HD zowel bedraad als draadloos aangesloten worden op het netwerk. Pinnacle maakt nog gebruik van de 802.11g-standaard, niet het snellere pre-N. Omdat dit niet snel genoeg is voor het versturen van hd-materiaal kunt u beter gebruik maken van de ethernetpoort. Heeft u geen netwerkaansluiting bij uw tv, dan raden we het gebruik van een powerline-oplossing aan.

Eén van onze meestgehoorde klachten over media streamers betreft de interface. Helaas heeft Pinnacle hier in de loop der jaren maar weinig aan veranderd: ook in de Showcenter 250HD krijgen we amateuristisch aandoende pagina's voorgeschoteld, hoewel het doorzoeken van mediabestanden wel een stuk sneller is geworden. Wat missen we zoal? Pinnacle ondersteunt geen cd-hoesjes bij mp3-bestanden en lange bestandsnamen worden zonder pardon afgekapt.

Op het apparaat zelf bevinden zich geen navigatieknoppen, waardoor we toegewezen zijn aan de fors uitgevallen afstandsbediening. Het nadeel van de afstandsbediening is dat het niet altijd duidelijk is welke knop waarvoor bedoeld is. Aangezien het apparaat traag reageert op commando's, gebeurt het regelmatig dat we ons in verkeerde menu's bevinden of het apparaat van slag brengen.

De ondersteuning voor videocodecs is goed: het populaire divx en xvid worden ondersteund, evenals de hd-variant van divx. Toch lopen we zo nu en dan tegen videobestanden aan die we eerst moeten converteren. Downloadt u hd-bestanden uit nieuwsgroepen, dan heeft u pech: vc1 en x264 in Matroska-containers herkent Pinnacle niet. De beeldkwaliteit van hd-bestanden via component is overigens voortreffelijk en doet niet onder voor die van media streamers met hdmi.

De vorige Showcenter van Pinnacle gaat alweer een tijdje mee en hoewel de nieuwe 250HD zeker zijn sterke punten heeft, hadden we toch op meer gehoopt van deze nieuwe generatie. Het gemis van een hdmi-poort is onvergeeflijk en de interface is nog lang niet zo goed uitgewerkt en intuitief als we willen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ondersteuning voor hd-formaten
  • Veel videocodecs worden ondersteund
  • Geen hdmi
  • Interface verouderd en traag
De Pinnacle Showcenter 250HD heeft een aantal sterke punten, maar laat ook een aantal steken vallen. Vooral het gebrek aan hdmi is een flink minpunt. Hopelijk ziet ook Pinnacle dit in, en komt er een nieuwe versie met hdmi, een betere interface en wat meer mogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie