abonneren

S5

Sonos heeft inmiddels een erg gedegen reputatie opgebouwd als het gaat om streaming audio systemen. Het merk dat in California gevestigd is en zijn design gebaseerd heeft op een opwarmplaat – dit is geen grap – heeft nu een ‘stand alone’ luidspreker gemaakt: de S5. Ideaal voor de slaapkamer, keuken, of bijvoorbeeld studiekamer.

Het ontwerp van de Sonos S5 lijkt in eerste instantie afwijkend. Hij is, hoe kan het ook anders, een stuk groter dan de rest van de Sonos-line-up en is staand, in plaats van liggend. Uiteraard is de grootte en vorm te verklaren. Allereerst moet Sonos vijf luidsprekers, inclusief vijf versterkers kwijt in de behuizing. Ten tweede klinkt een staand systeem beter, omdat dit het afstraalgedrag bevordert.
En klinken doet de S5! De in totaal vijf luidsprekers verzorgen een uiterst muzikale weergave van de audiocollectie op het netwerk. We zijn oprecht verbaasd hoe goed de kleine en gunstig geprijsde (€399) S5 presteert. Hij heeft er absoluut geen moeite mee een forse studieruimte of slaapkamer te vullen met muziek.

Tevens is de bediening erg prettig. Consumenten die nog geen Sonos-systeem bezitten, maar wel een iPhone in de broekzak dragen, kunnen de gratis iPhone-applicatie downloaden en installeren. Met dit stukje software is de S5 (en andere Sonos-hardware) perfect te bedienen. De controllersoftware werkt snel en erg intuïtief. Wie geen iPhone bezit, zal toch de controller moeten aanschaffen, of het systeem via de desktop-software moeten bedienen.

Is er dan geen minpunt te verzinnen? Zeker wel. Hoewel het gehele Sonos-concept gebaseerd is op een MESH-netwerk en dit prima werkt, komt dat in dit geval niet goed uit. Wie geen Sonos in huis heeft, zal de S5 namelijk verplicht via een UTP-kabel moeten aansluiten. En dat beperkt de plaatsingsmogelijkheden natuurlijk enorm. Wie toch draadloos wil werken, zal een extra €100 moeten investeren in de Sonos-Bridge.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg goed geluid
  • Werkt met iPhone
  • Bedieningsgemak
  • Werkt niet wireless op eigen netwerk
Sonos heeft met de S5 een sterk product in handen. Het bedieningsgemak is groot en het geluid is erg goed. Jammer dat de Sonos S5 niet draadloos op het eigen thuisnetwerk werkt... dat had hem echt compleet gemaakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: