abonneren

Review: Devolo dLAN 650 Triple+

De meest gebruikte standaard voor Powerline-adapters is HomePlug AV. Tot voor kort ging die standaard tot een maximale theoretische bandbreedte van 500 Mbps. De adapters van Devolo zijn een voorbeeld van de nieuwste generatie adapters, waarbij de bandbreedte is opgekrikt naar 650 Mbps.
Score
80
  • Pluspunten
  • Geïntegreerd stopcontact
  • Geïntegreerde switch
  • Uitstekende prestaties
  • Minpunten
  • Geen WiFi
  • Vrij prijzig

None

Het installeren van powerline-adapters gaat eigenlijk altijd heel erg eenvoudig. Daar is deze kit geen uitzondering op. We raden je wel aan om meteen een kit te kopen, als je besluit dat dit product iets voor jou is.

Met uitzondering van het formaat zagen de adapters van Devolo er jarenlang eigenlijk hetzelfde uit. Voor de dLAN 650 triple+ Starter Kit is echter gekozen voor een strakker design. Dit geldt niet alleen voor de fysieke karakteristieken van de adapters, maar bijvoorbeeld ook voor de ledjes die de status aangeven. Dit waren voorheen verlichte icoontjes, maar zijn nu teruggebracht tot drie kleine witte ledjes. De adapters zijn – zoals we wel vaker zien bij Devolo – nog wel altijd behoorlijk groot.

Lees ook: Review- Devolo dLAN LiveCam Starter Kit

HomePlug AV2

De adapters zijn ontwikkeld volgens de nieuwe HomePlug AV2-standaard. Deze standaard voegt de MIMO (Multiple Input Multiple Output)-technologie toe die we kennen van wifi. Dit is mogelijk doordat adapters nu ook gebruik kunnen maken van de aardedraad om data te versturen. Dit betekent uiteraard ook dat MIMO alleen werkt als er in je huis gebruik wordt gemaakt van zo’n draad. Is dat niet het geval, dan vallen de adapters terug op een SISO (Single Input Single Output)-modus. Daarnaast is het frequentiebereik behoorlijk opgeschroefd en de bit-dichtheid enorm toegenomen. Dit moet allemaal leiden tot betere resultaten.

dLAN 650 triple+ Starter Kit

De kit bestaat uit twee adapters, waarvan de basisadapter – die je aansluit op je router – te herkennen is aan het wat kleinere formaat. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van een switch in de uitbreidingsadapter. Die biedt drie gigabit netwerkpoorten, terwijl dat er op de basisadapter eentje is. Verder zien we op beide adapters een geïntegreerd stopcontact, waardoor je er een stekker op kunt aansluiten. Zo verlies je in theorie geen stopcontact, maar als je een (opbouw-)wandcontactdoos hebt waarbij de stopcontacten redelijk dicht boven elkaar zitten, kan het zijn dat de adapter alsnog over het bovenste stopcontact steekt. Deze adapters bieden overigens geen wifi.

Installatie en prestaties

De adapters zijn compatibel met oudere standaarden (bijvoorbeeld 200 Mbps en 500 Mbps). De prestaties van deze kit in onze testen zijn uitstekend. Zonder storing zien we erg goede scores van ruim boven de 200 Mbps, zowel op 25 als op 50 meter afstand tussen twee adapters. Op 25 meter zagen we dat bij 500Mbps-modellen ook soms, maar die vielen op 50 meter terug tot ruim onder de 200 Mbps. Als we storing toevoegen tijdens de testen, zien we pas echt goed de meerwaarde van de nieuwe standaard. We komen boven de 110 Mbps uit. 200Mbps- en 500Mbps-modellen komen hier vaak niet verder dan 80-90 Mbps.

Voor meer informatie: www.devolo.nl

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Media-adapters

Tags: adapter testen , devolo dlan 650 triple+, dlan 650 review , adapter review , devolo dlan 650 , dlan 650 triple+, Devolo, powerline adapter review , dlan 650 test