abonneren

Noxon iRadio

Even snel radio luisteren in de keuken of de slaapkamer is nog steeds vooral voorbehouden aan het analoge domein, maar met de Noxon iRadio komt hier verandering in. Het enige wat u nodig heeft is een draadloos netwerk, de iRadio doet de rest.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Noxon iRadio luidt kan gezien worden als het begin in een nieuwe reeks producten, waarin de focus verschuift van gecompliceerde alleskunners naar eenvoudige apparaten die zich vooral op één doel richten. De iRadio is een mooi vormgegeven kastje in iPod-wit met grijze afwerking waarmee radio geluisterd kan worden. Niet meer en niet minder. Maar vergis je niet: de iRadio heeft de beschikking over een database met zo'n 1500 digitale radiostations.

Bij het aansluiten van de iRadio over het wireless netwerk zijn we aanvankelijk sceptisch. Onze ervaring met apparaten van Pinnacle en Hauppauge heeft ons geleerd dat het uren kan duren voordat een stabiele verbinding tot stand is gebracht. Zo niet bij Terratec: de installatie is een fluitje van een cent. Na het indrukken van de powerknop scant de iRadio voor alle draadloze netwerken en vraagt met welke hij verbinding moet zoeken. Is het netwerk versleuteld, dan kan er een wep- of wpa-key ingevoerd worden. Dit gebeurt in sms-stijl via de afstandsbediening en werkt wonderwel goed. Vervolgens gaat de iRadio de radiolijst updaten vanaf het internet en nog geen twee minuten later spelen komen de eerste muziekklanken uit de speaker.

Terratec heeft voor de iRadio een deal gesloten met radio567.com, een website waarop duizenden radiostations te vinden zijn. De Noxon iRadio deelt de streams netjes op in de indeling continent en land, zodat in een paar klikken alle Nederlandse of Amerikaanse radiostations te vinden zijn. Via een zoekfunctie op de afstandsbediening kan op gedeeltes van namen gezocht worden. Hoewel de knoppen op de afstandsbediening in eerste instantie wat cryptisch lijken, wennen de pictogrammen heel snel en is de bediening verder kinderlijk eenvoudig.

Op radio567.com is te zien welke bitrates de streams hebben. Dit is op de iRadio pas te zien na het selecteren van een station. Het mag duidelijk zijn dat stations die op 22 of 32 KBps uitzenden niet erg geschikt zijn voor muziek. Stations die op 128 KBps of hoger uitzenden, zoals Kink FM, klinken prima uit de hoogwaardige mono-speaker. Als uw eigen persoonlijke stream niet in de radio567-lijst te vinden is, dan kunt u deze via de website gewoon zelf toevoegen. De stream verschijnt dan bij de eerstvolgende update ook op de iRadio. Voor radio567 is een abonnement nodig, maar bij het invoeren van het mac-adres van de iRadio geeft Terratec u een levenslang abonnement. Érg netjes!

De meegeleverde pc-software is voor normaal gebruik niet nodig, maar handig als u meer uit de iRadio wilt halen. Zo zijn er makkelijk drie verschillende wireless profielen aan te maken. Dit is vooral interessant als u de radio vaak op verschillende draadloze netwerken gebruikt. Een andere mogelijkheid is om muziekbestanden die op de computer staan te streamen naar de iRadio. Terratec installeert daartoe een upnp-serverprogramma (TwonkyVision). Serversoftware voor Mac en Linux is ook meegeleverd. Heeft u een upnp-compatibele nas-schijf, dan verschijnt deze ook rechtstreeks in uw apparaatlijst op de iRadio. Zonder enige instelling te veranderen kunnen we muziek streamen vanaf onze upnp-compatibele wifi-schijf van D-Link.

Verder een vermelding waard zijn de mogelijkheid tot playlists aan te maken, drm-beveiligde wma-bestanden af te spelen, de stereouitgang voor koptelefoons of speakers, de ethernetpoort voor als u liever geen wireless netwerk gebruikt en de vijf preset-knoppen op het apparaat om rechtstreeks naar uw favoriete streams te springen. Zijn er dan helemaal geen minpunten te noemen? We hebben er één voor u weten te vinden: de volumeknop op het apparaat houdt geen verband met de volumeknoppen op de afstandsbediening. Enigszins vreemd en het doet wat goedkoop aan, maar het kan onze pret in ieder geval niet drukken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gemakkelijk te gebruiken
  • véél ondersteunde streams
  • ondersteunt upnp
  • volumeknop
De Terratec Noxon iRadio is een heerlijk product. Ingebruikname gaat razendsnel en het gebruik is kinderlijk eenvoudig. De kwaliteit van de speaker is voldoende voor normale gebruikssituaties en het enorme aanbod aan radiostations zorgt ervoor dat u voorlopig niet uitgeluisterd bent. En als u dan toch even genoeg hebt gehad van radio, dan kunt u altijd uw eigen muziekcollectie via upnp raadplegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: