abonneren

NMT A-200

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Hoewel de markt ermee overspoeld wordt, hebben we de perfecte media-adapter nog niet gevonden. De eerste Popcorn Hour (A-100) gooide hoge ogen, de laatste (C-200) stelde teleur. Hoe zal het de fonkelnieuwe A-200 vergaan?

Popcorn Hour zet met de A-200 de ware opvolger van de A-100 en A-110 in de markt. Toch is de A-200 niet geheel nieuw te noemen. De meeste componenten die we onder de plastic motorkap tegenkomen, kennen we al uit de tegenvallende C-200. Deze speler werd geleverd met een blu-ray-drive en daarmee de mogelijkheid (beschermde) dvd’s en blu-ray-films af te spelen. Deze drive is afwezig in de A-200, maar dat geldt niet voor alle bugs waar de C-200 door geplaagd werd.
De A-200 heeft een vrij anoniem, onopvallend uiterlijk. Lelijk is hij niet, dus u kunt ‘m prima naast uw tv zetten. De basis van de speler is de Sigma SMP8643-chip, die gekoeld wordt door een luidruchtige ventilator. De behuizing biedt plaats aan twee usb-host-poorten, een usb-slave-poort, een netwerkaansluiting en allerhande audio- en videoconnectors, inclusief hdmi. Wie de behuizing openschroeft kan in een handomdraai een 2,5-inch of 3,5-inch harde schijf monteren. De grote doch functionele afstandsbediening heeft verlichte toetsen meegekregen. Handig voor wie films in het donker kijkt.
Wie al bekend is met media-adapters op basis van de NMT-architectuur komt weinig verrassingen tegen. Het html-gebaseerde menustructuur heeft een eigenzinnig kleurenschema, maar wijkt verder weinig af van de gangbare norm. Een compleet nieuwe Flash-interface zou in ontwikkeling zijn, maar is voorlopig nog niet beschikbaar. Tijd zou het wel worden, want de trage bediening van de NMT-architectuur kan vandaag de dag écht niet meer.
Dat de Popcorn Hour een videospeler bij uitstek is, merken we aan de grote hoeveelheid mogelijkheden en instellingen bij het afspelen van videobestanden. De firmware ondersteunt hoofdstukken, ondertiteling (srt) en meerdere audiosporen. Zoals het Popcorn Hour betaamt worden alle populaire codecs en bestandsformaten probleemloos herkend en afgespeeld. Enkel de passthrough van hdmi audio loopt de soep in; ook hier wordt volgens Popcorn Hour hard aan gewerkt.
Helaas is er aanzienlijk minder aandacht besteed aan het foto- en muziekdeel van de A-200. Dit is bij de concurrentie overigens niet anders. Hoewel er inmiddels wel enige vorm van bestandsbeheer is ingebouwd (kopiëren of verwijderen van bestanden) is het maken van een afspeellijst van muzieknummers nog steeds een crime. De afspeellijst is niet zichtbaar bij het afspelen van muziek, daarvoor moeten we weer terug naar de bestandsweergave. Om toch maar iets positiefs te zeggen: gelukkig wordt album art wel ondersteund. Bij de fotoweergave is het al niet veel beter: we kunnen overgangseffecten instellen, het beeld roteren en zoomen, maar de bediening is traag en achteraf muziek bij de slideshow afspelen is niet mogelijk.
Wie de A-200 van een harde schijf voorziet krijgt toegang tot de NMT-applicaties, zoals een bittorrent-server en online plugins. De online mogelijkheden zijn bij Popcorn Hour ruim in orde, al ontbreekt YouTube vanwege een licentiekwestie. Het is wat onhandig dat Popcorn Hour de harde schijf verplicht met het ext3-bestandssysteem formatteert, want bij wie de schijf via usb wil vullen zal een driver op zijn pc moeten installeren. Via het netwerk vullen kan ook, maar snel is de Popcorn Hour A-200 niet (ongeveer 10 MB/s). Dat heeft te maken met de gigabit netwerkchip, die in ons lab erg vaak de fout ingaat en terugschakelt naar 10/100 Mbit/s. Jammer, want dit probleem speelde bij de C-200 ook al.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende compatibiliteit
  • veel mogelijkheden bij video
  • gigabit ethernet is buggy
  • interface aan de trage kant
De merites van de A-200 liggen hem vooral in de uitstekende compatibiliteit en online mogelijkheden tegen een lage prijs. Mocht Popcorn Hour de netwerk- en audiobugs platstrijken dan weet deze speler onze huidige favoriet, de AC Ryan Play!On HD, van de troon te stoten. Tot die tijd blijft de A-200 een goede aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: