abonneren

M-4100SH

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
Nu zo'n beetje elke fabrikant wel een apparaatje uitbrengt dat in staat is DivX- en mp3-bestanden naar uw tv en stereo te toveren, is het tijd de lat een stukje hoger te leggen: hoe zit het met high-definition video?

None

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Minpunten

Het Koreaanse TViX is in ons kikkerlandje nog niet erg bekend, maar hopelijk komt daar verandering in. Het bedrijf heeft namelijk als eerste ter wereld een media adapter weten te bouwen die naast 'standard definition'-mediabestanden ook zijn tanden kan zetten in 'high definition' beeldbestanden. Hoewel het meerendeel van de films die u via internet kunt downloaden nog geen hd zijn, wordt het aanbod wel steeds groter. Vooral de containers wmv (vc1) en mkv (x264) winnen enorm aan populariteit in de nieuwsgroepen.

TViX heeft zijn M-4100SH voorzien van de meest recente Sigma EM8623-chipset. Deze chipset kan overweg met een groot aantal bestandsformaten, waaronder mpeg-1, mpeg-2, m2ts (avchd), avi en wmv. TViX heeft ook mkv (Matroska) aan het rijtje toegevoegd: dit bestandsformaat wordt gebruikt voor de populaire encoder x264 en het meerendeel van de hd-dvd- en blu-ray-rips op het internet zijn naar dit formaat omgezet. Mkv-ondersteuning is overigens nog een beta-feature waar volgens TViX nog hard aan gewerkt wordt; met de firmware die wij getest hebben (1.2.3 en 1.2.23) kwamen we al weinig problemen tegen.

De M-4100SH is een kleine, solide, zwarte behuizing voorzien van een vfd-display aan de voorzijde. In de binnenkant is er ruimte voor een sata-schijf; wij hebben de M-4100SH getest met een 500 GB Hitachi-schijf. De achterzijde van de M-4100SH weet te imponeren: we zien een veelvoud aan audio- en videouitgangen, waaronder composiet, component, svideo, digitaal optisch en coaxiaal en zelfs hdmi. Verder maakt een usb-connector het mogelijk de M-4100SH op een computer aan te sluiten en te gebruiken als externe schijf; twee usb-host-poorten laten u weer extra harde schijven op de TViX aansluiten en via de ingebouwde 10/100-ethernetpoort nemen we de TViX eenvoudig in ons netwerk op. Het is jammer dat TViX geld bespaard heeft door de M-4100SH van een goedkope ventilator te voorzien: deze maakt namelijk nogal wat herrie. Knutselaars kunnen deze 40mm-fan zelf vervangen door een stiller model.

Ons aanvankelijke doel is het afspelen van mediabestanden vanaf onze nas-schijf. Dit gaat iets omslachtiger dan we hopen: de M-4100SH heeft vreemd genoeg geen browser voor netwerkshares. TViX kan slechts vier vaste shares via Samba benaderen, die in het configuratiescherm in te stellen zijn. Het snellere NFS kan alleen gebruikt worden door een client-programma op een pc te installeren -- erg omslachtig en onwenselijk. Ons ingebeelde tweede gebruikersscenario, de harde schijf van de M-4100SH vullen via het netwerk, gaat ook niet op. De M-4100SH laat zich niet in het netwerk zien. Gelukkig heeft TViX het apparaat wél van een ftp-server voorzien. Op deze manier kunnen mediabestanden toch op afstand op het apparaat gezet worden. Het alternatief is elke keer alle stekkers lostrekken en het apparaat via usb2.0 op uw pc aansluiten -- in onze ogen de minst aantrekkelijke optie.

Met de interface van de TViX M-4100SH is weinig mis, al is het allemaal wat spartaans. Het is niet altijd even duidelijke wat de afstandsbedieningstoetsen precies doen, maar wie zich even de tijd heeft het apparaat eigen te maken zal weinig problemen hebben met de bediening. De interface (en de videobeelden) zien er uitstekend uit, vooral dankzij de hdmi-interface die zich probleemloos op 1080p laat instellen. Het navigeren door de filmverzameling verloopt vlotjes. Audio is een ander verhaal: de M-4100SH kent geen bibliotheekfuncties en kan ook muziekmappen niet afspelen. U zult dus naar het eerste audiobestand in een map moeten springen en daarna speelt de speler de overige bestanden in de map af. Ook de weergave van id3-tags is uitermate gebrekkig: te lange namen zorgen voor een letterchaos op het scherm en embedded album art wordt niet herkend. Als muziekspeler scoort de M-4100SH dus uiterst matig; gelukkig blijkt het afspelen van internetradio (pls en m3u) probleemloos te werken.

Om het afspelen van videobestanden te testen, laten we de speler los op een aantal testbestanden. We merken al snel dat de speler alle oudere formaten probleemloos weergeeft. Divx, xvid, wmv, wmv-hd, mpeg2 en mpeg2-hd vormen geen probleem. Ook Apple's mp4-clips en nieuwe wmv's die met vc1-compressie vormen geen hindernis. Bij de Matroska-bestanden ervaren we wisselende resultaten. De mkv-bestanden die van een FLAC-audiospoor zijn voorzien worden zonder geluid afspeeld; de M-4100SH is duidelijk niet op de hoogte van het bestaan van dit audioformaat. 1080p-films zitten boordevol blokartefacten en vaak kloppen de kleuren niet; het TViX-team heeft hier nog een klus te gaan. We moeten ook vermelden dat het afspelen van 1080p-wmv-bestanden niet mogelijk is door het vele haperen. Dit komt door zowel de langzame ethernetverbinding (we zien liever een nieuwe versie met gigabitpoort) als door de gebruikte Sigma-chip. Sigma heeft inmiddels een nieuwe chip, de EM8634, op de planning staan die zich niet meer moet verslikken in 1080p.

TViX biedt naast de M-4100SH ook de M-5100SH. Dit model is ongeveer honderd euro duurder, maar is nagenoeg identiek aan zijn kleine broertje. Alleen de behuizing is gewijzigd om het een stijlvollere uitstraling te geven. Ons advies: ga voor de goedkopere M-4100SH.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • Weergave van hd-beeldmateriaal (wmv, mkv, mpg)
 • Aantrekkelijk design
 • Veelvoud aan aansluitingen
 • Niet alle hd-bestanden af te spelen
 • Vervelende omgang met netwerkshares
 • Slechte interface, vooral bij audiobestanden
 • Lawaaiige ventilator
De TViX M-4100SH is de allereerste high definition media-adapter. In gebruik stelt de speler zeker niet teleur, al is wel duidelijk dat het om een eerste-generatie-product gaat. We hopen dat toekomstige firmwareupdates zorgen voor een nog betere formaatondersteuning, een betere omgang met netwerkshares en een betere interface bij het afspelen van muziek. Desondanks is de M-4100SH op dit moment de beste keuze voor wie zijn filmbestanden op tv wil bekijken en daarbij wel eens op hd-materiaal stuit. De speler is, zelfs inclusief harde schijf, vele malen goedkoper dan een dedicated htpc zoals de Mac mini en verbruikt minder stroom.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: