TV kijken waar u wilt, wanneer u maar wilt. Het klinkt ideaal. Ondanks alle goede intenties zitten er bij Sony helaas nogal wat haken en ogen aan.

"LocationFree" is de nieuwe lijn van Sony. Hoewel in de Verenigde Staten al meerdere producten in deze lijn op de markt te vinden zijn, zoals een draagbaar tv-scherm dat draadloos met een base station communiceert, is de LF-PK1 het eerste product dat zijn weg naar Nederland vindt. De LF-PK1 is een klein, zwart receiver-achtig kastje dat u naast uw tv-apparatuur plaatst. Via het thuisnetwerk kan het videobeelden versturen naar andere apparaten; gaat u de deur uit, dan kunt u de beelden zelfs via een breedband internetverbinding bekijken. Dat klinkt dus niet slecht: tv kijken ongeacht waar u bent. Helaas is het allemaal niet zo simpel.

De installatie van de LF-PK1 staat stap voor stap uitgelegd op de meegeleverde installatiehandleiding en is bij gebruik van een bedraad netwerk een fluitje van een cent. Voor een wireless verbinding kan dit helaas niet gezegd worden: op het apparaat zelf kan niets ingesteld worden, u zult dus eerst een normale verbinding moeten maken om het wireless gedeelte aan de praat te krijgen. De LF-PK1 kan aangesloten worden op twee videobronnen via composiet/tulp-stekkers. Daarnaast is er een infrarood-blaster meegeleverd waarmee de Sony uw videorecorder of satelliettuner kan laten zappen. De blaster werkt voor beide apparaten die u aansluit, dus u zult er rekening mee moeten houden dat de apparaten niet te ver uit elkaar mogen staan.

Na het aansluiten en installeren van de software krijgen we meteen al tv-beeld te zien. Het beeld ziet er redelijk uit, maar vertoont hier en daar wel wat blokken. Desondanks is er prima naar te kijken; ook het geluid is in orde. Omschakelen van apparaat één naar apparaat twee gebeurt met een enkele muisklik. Tot zover geen problemen dus. Het eerste struikelblok waar we tegenaan lopen is dat onze Philips satelliettuner gewoonweg niet herkend wordt door de LF-PK1. Vreemd én vervelend, aangezien deze satelliettuner door vrijwel alle Canal+-abonnees gebruikt wordt. Ook een videorecorder van Funai (Aldi) wordt niet herkend. Aangezien een oude Panasonic-videorecorder wel werkt, valt het dus niet te wijten aan de ir-blaster. Sony moet dringend zijn database van ir-codes aanpassen, want slechts één tv-zender kunnen bekijken is niet echt wat we willen.

Ook via internet is de videostream van de LF-PK1 te bekijken. Daartoe moet de LocationFree-software op een laptop of PSP geïnstalleerd worden en vervolgens gewezen worden naar het ip-adres van de LF-PK1. Voor wie een dynamisch ip-adres heeft biedt de LF-PK1 ondersteuning voor ‘vaste’ dns-services zoals mydns.com; helaas is de handleiding hier zo summier en onduidelijk over dat beginners er waarschijnlijk niet mee uit de voeten kunnen. We lopen bij het op afstand installeren van de software gelijk tegen een volgend minpunt aan: de LocationFree-software is nérgens op de Sony-site te downloaden. Als u dus de originele installatie-cd niet bij u heeft, heeft u pech gehad. Niet erg klantvriendelijk dus.

Hoewel Sony heeft aangegeven op termijn de LocationFree-dienst ook geschikt te maken voor andere apparaten, zoals mobiele telefoons, is hier nog weinig concreets over bekend. Jammer, want we vinden de ondersteuning van pc en PSP nogal mager. Temeer daar grote concurrent SlingBox, helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar, al wel clients voor mobiele telefoons en pda’s biedt. Tellen we daar de absurd hoge aanschafprijs bij op dan kunnen we de Sony LF-PK1 niet anders dan een onvoldoende geven; meer dan 400 euro voor een apparaat dat zo beperkt bruikbaar is valt gewoonweg niet te rechtvaardigen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • tv overal te benaderen

  • beperkte ondersteuning clients

  • beperkte ondersteuning videoapparatuur

Het concept van de Sony LocationFree LF-PK1, namelijk overal ter wereld tv kunnen kijken via het internet, is interessant en biedt perspectieven. Helaas is de daadwerkelijke uitvoering betreurenswaardig. De gebrekkige infrarood-ondersteuning is niet van deze tijd en dat de cliëntsoftware slechts op pc’s en PSP’s werkt is jammerlijk. Het is te hopen dat Sony door middel van firmwareupdates en extra cliëntsoftware deze minpunten weet op te lossen, want anders is dit dure product geen lang leven beschoren.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten