abonneren

limHD200i

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Naast het Koreaanse Tomacro strijdt ook het Chinese Tomacro het hardst om de titel 'beste media-adapter.' Tomacro claimt beter te zijn in het afspelen van high definition-bestanden dan concurrent TViX. Wij stellen de vraag: is dat ook zo?

Wanneer we de limHD200i uitpakken wanen we ons weer even in de jaren '80. We hebben een groot, log, plastic grijs apparaat in ons handen dat eigenlijk alleen een vhs-klepje lijkt te missen. We laten ons niet uit het veld slaan en maken de limHD200i klaar voor gebruik. De media adapter kan worden voorzien van een harde schijf, zij het met een ide-connector. Jammer, want TViX is met hun M-4100SH wél al op sata overgestapt. De limHD200i heeft net als zijn concurrent voor een flink aantal aansluitingen gezorgd. We missen component, maar krijgen daar in de plaats een vga-poort voor terug. Of we daar blij mee moeten zijn is een tweede, maar aangezien Tomacro voor een hdmi-poort heeft gezorgd en ook de digitale audiouitgangen gewoon aanwezig zijn tillen we hier niet te zwaar aan.

Wanneer we het apparaat inschakelen worden we begroet met een interface die zo mogelijk nog spartaanser is dan bij TViX. De interface is wél makkelijk te bedienen en reageert erg snel op de afstandsbediening. Raak deze niet kwijt, want met de bedieningsknoppen op de behuizing kunt u slechts een beperkt aantal taken uitvoeren. In het configuratiescherm wijzen de meeste opties zichzelf, al zijn er een stuk minder mogelijkheden dan bij de concurrent. We missen vooral de uitgebreide audioinstellingen en de mogelijkheid de limHD200i als ftp-server in te schakelen. Willen we de harde schijf met bestanden vullen, dan moeten we dus het bakbeest loskoppelen en meenemen naar onze pc. Vervelend.

Het afspelen van bestanden op netwerkshares werkt daarentegen wél beter dan bij de M-4100SH. We kunnen gewoon rondneuzen op de shares zoals het hoort. Net als bij TViX heeft ook Tomacro gekozen voor een 10/100-poort in plaats van gigabit ethernet. Door het gebrek aan een ftp-server is dat iets minder vervelend voor de limHD200i, maar toch zien we liever dat fabrikanten hier niet op besparen.

Om maar meteen een uitspraak te doen: de limHD200i is inderdaad beter in het afspelen van hd-bestanden dan de M-4100SH. Maar we moeten hier wel een kanttekening bij plaatsen: het geldt namelijk alleen voor cameraformaten zoals mpeg2-hd (ts) en avchd (m2ts). Zelfs bestanden met een flink zware bitrate worden door de limHD200i vrolijk afgespeeld -- erg netjes. Hetzelfde geldt ook voor onze divx-, xvid-, wmv- en mp4-bestanden met een standaardresolutie. Qua ondersteuning voor x264 (mkv) en vc1 (wmv) zijn de spelers aan elkaar gewaagd. Sommige bestanden die door de M-4100SH niet goed afspeeld worden, spelen probleemloos af op de limHD200i en vice versa. De limHD200i is overigens géén goede keuze voor wie het geluid op zijn tv wil afspelen, we krijgen namelijk met geen mogelijkheid filmgeluid over de hdmi-kabel meegestuurd. Wie een aparte receiver gebruikt (en dit is wat ons betreft aan te raden) heeft hier geen last van.

Wel opvallend is de enorm slechte geluidskwaliteit bij het afspelen van mp3-bestanden en sommige films met mp3-geluid. Het lijkt alsof het geluid door een gebrekkige telefoonlijn geperst wordt. Waar het probleem vandaan komt is niet bekend, maar het lijkt ons een codec-probleem. Als muziekspeler valt de limHD200i dus genadeloos door de mand. Ook het afspelen van internetradio is geen onverdeeld succes.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende ondersteuning mpeg2-hd en avchd
  • Veelvoud aan aansluitingen
  • Browsen van netwerkshares
  • Problemen met geluidskwaliteit
  • Geen ftp- of smb-server
  • Geen audio via hdmi
  • Vreselijk design
Tomacro heeft met de limHD200i een nogal apart product in de markt gezet. De uitstekende specificaties maken indruk, en wie het apparaat gebruikt om zijn camcorderopnames af te spelen zal veel lol aan dit apparaat kunnen beleven. Wie echter zijn films downloadt via torrents of nieuwsgroepen kan beter eens naar de M-4100SH kijken. De audioproblemen van de limHD200i en het gebrek aan een ftp- en Samba-server breken de limHD200i namelijk op in dergelijke scenario's.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie