abonneren

LG CM3430

De traditionele stereoset zit vol voorzieningen die amper meer gebruikt worden en mist aansluiting bij moderne muziekbronnen. LG doet met de CM3430 een goede poging een mini-stereoset te leveren die wél bij de tijd is.

Met een sleuf voor cd’s en een ingebouwde radio (FM met RDS) biedt de CM3430 weliswaar nog ‘oude’ functionaliteit, maar alle andere zaken heeft het Koreaanse bedrijf zoveel mogelijk gestroomlijnd. Dat resulteert in een strak vormgegeven apparaat, met een handvol aanraakgevoelige toetsen op de bovenzijde en een rondom lopende speakergrille.

De basspeakers worden daar niet door beschermd, want die bevinden zich links en rechts van het midden, naar onderen gericht. Bij het oppakken van het apparaat is het opletten om niet met de vingers aan de rubbers van de speakers te komen. Een consequentie van deze plaatsing is ook dat de basweergave van de CM3430 wat kan overheersen of juist dof kan klinken: de ondergrond waarop het apparaat staat maakt veel verschil. Idealiter zorg je daarom voor wat meer ruimte tussen de basspeakers en de ondergrond, bijvoorbeeld met een zuiltje.

Op een standaard ondergrond, zoals een stereomeubel, klinkt de CM3430 prima, met een verrassend vol geluid en een adequate presentatie. De breedte van een echte stereo-opstelling met afzonderlijke speakers is natuurlijk lastig te evenaren, maar de weergave is niet té directioneel. Het volume is voldoende om een gemiddelde huiskamer van muziek te voorzien, maar voor een balzaal is het vanzelfsprekend aan de beperkte kant. Prettig is dat ook bij maximaal volume de CM3430 niet overstuurt.

Qua bronnen is de CM3430 van alle markten thuis: Apple Airplay, Apple dock via een usb-host-poort aan de achterkant (sluit de eigen dock-kabel aan en het werkt, kiezen tussen 30- en 9-pins connectors is zo niet nodig), maar ook bluetooth, een analoge 3,5mm-aansluiting voor mp3-spelers en andere apparaten. Eigenlijk ontbreekt alleen dlna, maar dat vereist ook een server en een thuisnetwerk – de CM3430 werkt geheel zelfstandig.

Al met al zijn we zeer te spreken over dit apparaat. LG heeft er bovendien een app voor, voor Android en iOS, waarmee de mogelijkheden nog verder worden uitgebreid. Zo is het mogelijk streaming muziek vanaf een smartphone via deze app op de CM3430 af te spelen, bijvoorbeeld Spotify of gewoon internetradio. De enige functie die we missen is een mogelijkheid meerdere CM3430’s met elkaar te laten samenwerken, zoals we kennen van de Play-apparaten van Sonos. Die kosten echter (minimaal) hetzelfde en bieden veel minder connectiviteits- en afspeelmogelijkheden. Met de prijs-prestatieverhouding van de CM3430 zit het dus ook wel goed. Alleen die naam, daar zouden ze nog eens over moeten nadenken bij LG. Dit product verdient iets fraaiers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: