abonneren

HD MediaBox MB200

Steeds meer mensen hebben een digitale televisie met HD-aansluiting. Deze mensen kunnen in theorie op hun dure televisie naar films en series kijken die een resolutie hebben van 720p (of hoger) maar de hardware die HD media kunnen afspelen blijven nog achter.

Goed, je kunt natuurlijk altijd een Xbox 360 Elite kopen of een Playstation 3 maar dan koop je misschien meer dan dat je wilt gebruiken. Voor de consument die alleen geïnteresseerd is in HD media, niet geïnteresseerd is in gaming en het allerbeste in beeld en geluid wil, is er de HD Mediabox van het Chinese bedrijf Pixel Magic.

De HD Mediabox van Pixel Magic is een high-definition mediaspeler die gebruik maakt van zijn eigen PixelWorks scaler/deïnterlacer. Het kan dvd-bestanden, standaard videobestanden, HD videobestanden, afbeeldingen en muziekbestanden afspelen. Het AAC-formaat – dat gebruikt word door Apple’s iPod – en H264-mediabestanden worden niet door de Mediabox ondersteund.

De Mediabox kan tussen uw huidige video- of audiobron en uw HD televisie worden gezet. De Mediabox past automatisch downscaling of deïnterlacing toe op de mediabestanden indien dit nodig is. De interne PixelWorks scaler en deïnterlacer is een knap stukje software dat superieure beeldkwaliteit uit bijna alle typen videobestanden weet te persen.

De Mediabox biedt de gebruiker meerdere aansluitingen, te weten RGBHV, component, S-Video en HDMI (480p, 576p, 720p, 1080i/p). Het ondersteunt onder andere de videoformaten MPEG1/2/4, WMV9, DivX en XviD. De Mediabox kan tevens .iso en .vob DVD-bestanden afspelen. U kunt dus uw hele dvd-collectie op een interne of externe harde schijf zetten zodat u er gemakkelijk via de Mediabox toegang tot hebt. De Mediabox herkent alle functies die op de originele dvd stonden – zoals het menu, de navigatie en de toegang tot afzonderlijke hoofdstukken – waardoor het lijkt alsof u de originele dvd in uw dvd-speler hebt geplaatst.

Geen opslagmogelijkheid

Een groot nadeel van de Mediabox is dat het standaard geen dataopslagmogelijkheid heeft. De Mediabox kan wel out-of-the-box als netwerkspeler dienst doen en gedeelde mediabestanden via een LAN-netwerk afspelen. U dient er dus zelf een interne harde schijf in te zetten of er een externe harde schijf of USB Flash-drive op aan te sluiten. Voor deze review heeft leverancier ITC Home Theater er een 120GB Seagate IDE harde schijf in geplaatst.

De Mediabox kan maximaal 500GB aan opslagcapaciteit aan. Doordat er twee externe harde schijven via de twee usb2-poorten op de Mediabox aangesloten kunnen worden, heeft de Mediabox een maximum opslagcapaciteit van 1,5 terabyte. Ter vergelijking, een gemiddelde HD film is ongeveer 5GB groot.

Als netwerkspeler ondersteunt de HD Mediabox de SAMBA- en NFS-netwerkprotocollen. De Mediabox kan geen HD media over het SAMBA-protocol streamen maar via het NFS-protocol gaat het - met een enkele hapering - wel goed.

De HD Mediabox kan direct op een pc worden aangesloten door middel van USB2. Windows XP herkent de HD Mediabox automatisch als een harde schijf. Door middel van een WYSIWYG-interface kunt u gemakkelijk bestanden door middel van drag-and-drop verplaatsen tussen de pc en de Mediabox.

Videospeler

Alle bovengenoemde toeters en bellen zijn natuurlijk meegenomen, maar waar het om gaat is of de HD Mediabox een goede videospeler is. Hoe goed kan de Mediabox gewone media upscalen en deïnterlacen, en – nog belangrijker voor deze review - HD media afspelen?

Daar kunnen we kort over zijn. De Mediabox is een goede videospeler. Toegang tot de verschillende mediabestanden gaat snel en gemakkelijk via een simpel navigatiemenu. De interne ‘scaler’ doet zijn werk zeer goed. De Mediabox produceert een zeer goede beeldkwaliteit met mooie, rijke kleuren – waaronder diep zwart – en ook de diepte van het beeld is zeer goed.

HDMI

Hoe goed speelt de Mediabox HD bestanden af via een HDMI-kabel? We sloten voor deze recensie de HD Mediabox via een HDMI-kabel aan op een JVC LT-26R70S LCD-TV. De kwaliteit van het beeld is zonder meer indrukwekkend te noemen. Helaas kon de televisie maar maximaal een resolutie aan van 1080i waardoor we niet de hoogste resolutie van 1080p konden testen. Wat wel jammer is dat de meeste HD bestanden die op dit moment ter download worden aangeboden op de verschillende torrentsites in het mkv-bestandsformaat zijn. Dit formaat wordt niet ondersteund door de Mediabox omdat de chipset in de Mediabox het H264-formaat niet aankan. We merkten wel dat de Mediabox soms moeilijkheden had met het vloeiend afspelen van HD bestanden op 1080i wanneer deze over USB afgespeeld worden.

Audio

Het verschil tussen de Mediabox MB100 en de MB200 is dat de laatste vooral bedoeld is voor audiofielen. De MB200 heeft een TCXO (temperature compensated crystal oscillator) om vervormingen in audio te compenseren. Hierdoor klinkt de audio ruimtelijker en kristalhelder.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Zeer goed geluid
  • Veel aansluitingen
  • Simpele en gebruiksvriendelijke bediening
  • Ondersteund veel formaten
  • Geen interne harde schijf
  • Kan niet H264-media afspelen
Het grootste gebrek van de Mediabox is de afwezigheid van een interne harde schijf. Het apparaat is gebruiksvriendelijk, gemakkelijk te installeren en gemakkelijk te gebruiken. Het heeft elke aansluiting die een Audio/Video-fiel zich maar kan wensen en - het allerbelangrijkste in een HD videospeler- de kwaliteit van het beeld en het geluid is zeer goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: