abonneren

EVA9150

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De EVA9150 is een ‘digital media adapter’, een apparaat dat mediabestanden op uw computer afspeelt op de tv. Maar de EVA9150 is vooral topzwaar...

In eerste oogopslag lijkt de EVA9150 identiek aan zijn voorganger, de EVA 8000. Dat komt omdat Netgear heeft vastgehouden aan de standaard hifi-breedte van 43 centimeter. Het apparaat is niet echt diep en hoog, maar wel loeizwaar. Dat wordt grotendeels verklaard door de voeding, die reeds ingebouwd is, en de interne harde schijf. Ons model is uitgerust met een 500 GB-schijf, maar in theorie is elke 3,5-inch sata-schijf geschikt.
De EVA9150 kan mediabestanden van een veelvoud aan bronnen afspelen. Uiteraard is er de mogelijkheid bestanden van het netwerk af te spelen, via de ethernetpoort (10/100 Mbit/s) of wifi (802.11g/n). Daarmee is het de eerste speler die geschikt is voor wireless-n, al is hier uiteraard een bijpassende router voor nodig. Bestanden kunnen benaderd worden vanaf shares, upnp-bronnen of internet (bijvoorbeeld YouTube). Het is ook mogelijk bestanden af te spelen van aangesloten usb-apparaten of de interne harde schijf.

Het grote verschil met de EVA 8000 zit vooral in de nieuwere chipset voor het decoderen van videomateriaal. De EVA9150 kan nu probleemloos overweg met vrijwel alle hd-bestanden die we op internet tegenkomen, inclusief mkv en wmv-hd. In onze tests komen we geen bestanden tegen die het apparaat niet af weet te spelen.
De EVA9150 biedt een enorm scala aan mogelijkheden. De media adapter bevat zelfs een bittorrent-client. Helaas is de interface niet erg gebruikersvriendelijk. Menuopties zitten op onlogische plekken verborgen, grote muziek- of filmbibliotheken worden onoverzichtelijk gepresenteerd en het is nooit duidelijk waar de knoppen op de afstandsbediening precies voor zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • speelt van veel verschillende bronnen
  • ondersteuning van mkv en wmv-hd
  • torrent-client
  • onoverzichtelijke interface
Netgear mikt de EVA9150 naar eigen zeggen op de tech-savvy early adopter. Een goede keuze, want voor de beginner is het apparaat te overweldigend. Toch maakt Netgear het zich met deze keuze wel moeilijk; met de hoge aanschafprijs en de matige interface zijn apparaten van Popcorn Hour of MViX meer voor de hand liggende keuzes.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: