abonneren

DSM-330

Hackers, coders en programmeurs opgelet: de DSM-330 van D-Link is uw perfecte media streamer.

De D-Link DSM-330 begon aanvankelijk aan zijn levensloop als de DivX Connected, een berucht apparaatje dat gratis door DivX naar een hoop betatesters werd verstuurd. De DivX Connected (en nu ook de DSM-330, die één op één overgenomen is van het oorspronkelijke ontwerp) is een klein, plat en vooral vederlicht kastje met als doel het overbrengen van content van de pc naar de tv. Een nieuw concept is dit zeker niet, want Pinnacle, Hauppauge, TViX en ook D-Link zelf hebben hier al enige jaren oplossingen voor, maar wat de DSM-330 zo speciaal maakt zijn compatibiliteit met high-definition-materiaal en vooral zijn uitbreidbaarheid.

Het DivX-team heeft het kastje uitgerust met een eigen chip die het beeldmateriaal decodeert. Deze chip kan overweg met (hoe kan het ook anders) alle divx- en xvid-formaten die in omloop zijn. Dat betekent dat er een érg grote kans is, dat u een gedownloade film kunt afspelen met dit apparaat. Het andere formaat dat het nog redelijk doet op het internet is Microsoft's wmv; sinds korte tijd kan de DSM-330 ook probleemloos met dit formaat overweg. De DivX Connected was aanvankelijk vooral bedoeld om het divx-hd-formaat te streamen. Divx-hd kent resoluties tot 1080p en zou zich dus bij uitstek lenen voor het maken van kopieën van hd-dvd- en blu-ray-films, of uiteraard het omzetten van eigen hd-camcordermateriaal naar dit formaat.

Een korte reality check leert ons dat het divx-hd-formaat helemaal niet zo populair is als DivX ons wil doen geloven. We moeten op torrentsites zelfs enige moeite doen om content in dit formaat te vinden. Daar ligt dan ook meteen de zwakte van de DSM-330: voor videobestanden in standard definition is de speler uitermate geschikt, maar high-definition-liefhebbers hebben meer aan een speler die mkv-containers en de x264- en vc1-codecs ondersteunt. En dat doet de DSM-330 dus niet. Althans, niet zomaar.

Oplettende hackers merkten op dat de DSM-330 oorspronkelijk geen wmv ondersteunde, en na een update van de serversoftware ineens wel. DivX gebruikt hiervoor een truukje: op een pc met een krachtige processor wordt het wmv-bestand on-the-fly (dus in realtime) omgezet naar een divx-stroom die de DSM-330 wél kan afspelen. Maar als dit met wmv kan, waarom zou het dan niet voor andere formaten werken? Een forumlid met de naam Kamikawa publiceerde op zijn weblog al snel een methode om uit te vinden welke ffdshow-codecs er aan bepaalde formaten verbonden waren, en hoe de DSM-330 erin 'genept' kan worden deze overige formaten te accepteren. Dat werkt ook met de meeste mkv-bestanden, maar het aanpassen van de configuratiebestanden is zeker niet voor beginners weggelegd -- sterker nog, er zijn maar weinig mensen die het proces geheel onder de knie hebben.

Uitbreidbaarheid is wel hét kenmerk van de DSM-330. De api's voor de server zijn opengesteld, waardoor iedereen plugins kan schrijven. Dat is ook hard nodig: aanvankelijk leunde de DSM-330 sterk op de Stage6-videodienst van DivX, maar deze is inmiddels opgeheven. Er zijn plugins voor Google Maps, National Geographic, Flickr en naar verluidt wordt er ook druk aan een YouTube-plugin gewerkt. Iedereen die het aandurft kan zijn eigen plugins schrijven, een mogelijkheid die maar door bar weinig concurrenten geboden wordt. Dat maakt de DSM-330 tot een leuk speeltje voor de avontuurlijke programmeur.

De interface van het apparaat zelf is behoorlijk prettig, evenals de meegeleverde afstandsbediening. Menu's kunnen behoorlijk vlotjes worden doorlopen, thumbnails zien er goed uit en vrijwel alle soorten hdtv-resoluties worden ondersteund (naast uiteraard gewone sd-resoluties). De DSM-330 kan alleen samenwerken met zijn eigen serversoftware, rechtstreeks bestanden aftrekken van samba- of nfs-shares is niet mogelijk. Tijdens het afspelen moet de server-pc dus constant aan blijven staan, al zien we dit nadeel bij zeer veel media streamers terug. De serversoftware houdt zelf de door uw ingegeven mappen in de gate op veranderingen, al werkt dit bij shares op nas-schijven niet helemaal goed. Een volgende firmwareupdate moet hier verandering in brengen.

Verder is het natuurlijk ook mogelijk om met de DSM-330 muziek en foto's weer te geven. De functionaliteit hierbij is, zoals we bij de meeste streamers zijn, behoorlijk beperkt. Er zijn maar weinig opties, vooral als het om het afspelen van muziek gaat, dus een concurrent voor de Squeezebox zal de DSM-330 nooit worden. Wie af en toe een muziekje wil afspelen heeft echter voldoende functionaliteit tot zijn beschikking.

Qua aansluitingen hebben we ook weinig te klagen. De DSM-330 werkt zowel bedraad als draadloos en is voorzien van zowel een hdmi-, een component- als een ouderwetse composietaansluiting. Het beeld via hdmi is haarscherp, via component ziet het er iets zachter uit maar blijft desondanks een tractatie om te zien. Geluid kan zowel analoog als digitaal worden uitgestuurd en wordt ook netjes op de hdmi-kabel gezet. Qua beeldkwaliteit en reactiesnelheid van het apparaat zijn we uiterst tevreden en scoort de DSM-330 beter dan de recentelijk geteste TViX HD-M4100SH.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Speelt divx-, xvid- en wmv-bestanden, ook in hd
  • Uitbreidbaar door middel van plugins
  • Meer formaten mogelijk door hacken configuratie
  • Out-the-box geen ondersteuning voor mkv-bestanden
  • Stage6-dienst gesloten, nog geen YouTube
  • Niet bijzonder handig als muziekspeler
D-Link's DSM-330, oftewel de DivX Connected, is een erg leuk apparaatje om mee te spelen. In zijn standaardconfiguratie heeft hij wat vervelende beperkingen, zoals het onvermogen om de vele hd-rips op het internet af te kunnen spelen, maar wie in de materie durft te duiken en hier en daar wat aan te passen krijgt dit uiteindelijk wel aan de gang. De speler heeft een mooie interface, reageert snel op commando's en levert haarscherpe plaatjes op 720p, 1080i of 1080p. Eigen plugins ontwerpen is één van de grote pluspunten van de DSM-330, maar de community is nog niet vreselijk actief. Het is alleen jammer dat Stage6 gesloten is, want de DSM-330 mist nu aansluiting met online videodiensten; volgens de programmeurs valt er overgiens het één en ander te verwachten op dit gebied.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie