abonneren

DMA2200

Met de media center extender van Linksys geniet u waar u maar wilt op een tv van uw digitale media?

Sluit de DMA2200 aan op een liefst HDready tv en op het thuisnetwerk en een groot deel van de mediacenter functionaliteit van uw Windows Vista pc op het netwerk hebt u ter beschikking.

PVR

Heeft de gekoppelde mediacenter-pc een tv-tuner, dan hebt u met de DMA2200 een complete digitale videorecordermogelijkheid voor het kijken, pauzeren, terugspoelen, opnemen en afspelen van live televisie. Andere ondersteunde mediacentertoepassingen zijn slideshows van digitale foto's. Online mediacenterdiensten, afspelen van de (mp3) muziekverzameling en video. Bij het afspelen van (gedownloade) video's komen we direct de eerste bezwaren tegen. Kun je de Windows mediaplayer uitbreiden met een extra codecpack waarmee vrijwel alle gangbare moderne hd-videoformaten worden afgespeeld. Met de DMA2200 zijn dat er toch een aantal minder.

Online

Andere mediacenter functionaliteit als internetradio is nog altijd beperkt tot het buitenlandse aanbod van mediacenter. Ook de overige online diensten zijn nog steeds op twee handen te tellen. Het kijken naar streaming video van uitzending gemist, is door de beperkte resolutie op een groot tv-scherm ook niet echt een genoegen.

Gebruiksgemak

Leuk is wel dat de hele gebruikservaring, zowel uiterlijk als in de bediening met de meegeleverde afstandsbediening, vrijwel gelijk is aan die rechtstreeks op een mediacenterpc. Wel zijn er hier en daar een paar functies weggelaten. Ook is het apparaat soms tergend traag en wekt af en toe de indruk dat hij niet (meer) reageert op de afstandsbediening. Onplezierig is ook dat het apparaat een lange opstarttijd heeft van ongeveer een minuut. Er is een éénregelig tekstdisplay dat zo weinig informatie geeft dat het beter kan worden weggelaten. Nu roept de screensaver alleen irritatie op.

Aansluitingen

De DMA2200 heeft uitgangen in alle gangbare video- en audio-standaarden. Via de hdmi-aansluiting gaat ook het geluid en is het beeldsignaal in te stellen tot 1080p. Dit levert van hd-beeldmateriaal uitstekende beeldkwaliteit op de televisie. De geluidskwaliteit , ook die van de cd/dvd-speler valt echter tegen.

Dvd-speler

Er zit in de DMA2200 ook nog een moderne dvd-speler ingebouwd waarmee dvd-video en audio-cd's kunnen worden afgespeeld. Jammer is dat de ingebouwde upscaler voor het opblazen van het standaard dvd-videoformaat naar bijvoorbeeld 720p of 1080p van matige kwaliteit is. Stel je de uitgang van de DMA2200 in op het standaard 576p formaat en laat je de tv het beeld upscalen, dan ziet het er ineens een stuk beter uit. Een gemiste kans die het nut van die ingebouwde dvd-speler nogal twijfelachtig maakt. Er is namelijk ook een variant zonder dvd-speler, de DMA2100 die €50 goedkoper is.

Draadloos

Een draadloze 11g verbinding is snel genoeg voor alles behalve het afspelen van hd-video. De dma2200 heeft een dual-band 11n (draft) draadloos netwerk ingebouwd en dat is net als een bekabelde ethernetverbinding snel genoeg voor hd-video. Er is een functie ingebouwd die helpt de verbinding te optimaliseren terwijl de bereikbare snelheid in beeld gebracht wordt. Bijvoorbeeld voor het veranderen van de positie of stand van de antenne's.

Installatie

In principe is de koppeling via een netwerkverbinding van de mediacenter extender aan een Windows Vista PC met mediacenter heel eenvoudig. Wel is er een onduidelijke update van de Windows Mediacenter nodig die van de Microsoft site moet worden gedownload en een andere software update die met een cd-rom wordt meegeleverd. Is dat gebeurd dan moeten pc en extender "pairen" door het intypen van een achtcijferige code in een configuratiescherm op de pc. Na enig wachten en toestaan dat er poorten in de firewall worden opengesteld kennen de twee elkaar. Vervolgens moeten de mediabestanden die worden gedeeld (al waren die al bekend in het mediacenter op de pc, door de extender alsnog een keer worden gescand. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden kan dat een flinke tijd duren. Maar ook dat is overkomelijk.

Softwareprobleem

Op de eerste pc waarmee we de DMA2200 testen, lopen we tegen het probleem aan dat de verbinding tussen extender en pc na verloop van tijd van 20 tot 40 minuten wordt verbroken en ook niet meer hersteld kan worden. De enige manier om het weer aan de praat te krijgen is de configuratie en het pairen opnieuw uit te voeren. We hebben er de nodige tijd in gestoken om te achterhalen wat daarvan de oorzaak is, maar kunnen het niet vinden. Ook Linksys komt niet veel verder dan de aanbeveling om het op een andere pc te proberen of Windows op nieuw te installeren. Op een andere pc hebben we dit probleem niet, waardoor wij het apparaat het voordeel van de twijfel moeten gunnen.

Alternatief

De vergelijking dringt zich op met de al langere tijd bestaande mediaextender de Xbox 360. Deze heeft dezelfde mediaextender functionaliteit voor vrijwel dezelfde prijs en dan kun je er ook nog eens spelletjes op spelen. Een aantal aspecten zijn in het voordeel van de Linksys DMA200. Zo heeft de Xbox geen snelle draadloze netwerkvoorziening, geen afstandsbediening, maakt hij vrij veel lawaai en mist hij een aantal van de videoaansluitingen die de DMA200 wel heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig
  • hd-beeldkwaliteit
  • draadloos 11n netwerk
  • traag
  • matige upscaler
  • gevoelig voor softwareproblemen
De bedoeling van de mediaextender is heel goed en geeft de mogelijkheid van de Windows mediacentergeneugten te genieten, zonder een pc bij de tv te zetten. De invulling die de DMA2200 daar aan geeft vinden wij een aardige poging, maar is het, mede gezien het prijskaartje, net niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie