abonneren

Digital Entertainer HD EVA8000

Het multimediagebruik is niet langer weg te denken uit de woonkamer en producten met netwerkaanslutingen worden als maar beter en komen langzamerhand binnen het bereik van een groter publiek.

Ze worden niet alleen beter maar ook stabieler en dat maakt dat de producten langzaam maar zeker voor het grote publiek ook bruikbaar worden, ook voor diegenen die minder technisch aangelegd zijn. Een grote stap in de goede richting wordt genomen door NetGear, die recentelijk in deze categorie van multimedia-apparaten is begonnen. Zo heeft NetGear met de nieuwe HD EVA8000 een topper in huis dat zowat alle formaten ondersteund en meer nog, een waaier aan extra's levert waarvan voor iedereen wel wat van zijn gading te vinden is.

Streaming media

Vanuit je luie zetel via het internet YouTube video’s bekijken, het nieuws volgen van je favoriete web sites via RSS feeds, luisteren naar honderden radio stations op het Internet, foto’s bekijken via Flickr of alle media bestanden op je PC of NAS server aanspreken via SMB (gedeelde mappen). Als extra toetje vertelt de NetGear je ook nog wanneer je een mail binnen krijgt.

Ondersteunde formaten voor video zijn er bij de vleet, van normale DivX tot enkele van de nieuwste H.264 formaten in High Definition. Voor muziek heb je de keuze van MP3 tot FLAC en voor foto’s kun je gebruik maken van jpg, bmp, gif en meer.

Zoekfuncties

Het grote voordeel ten opzichte van andere beschikbare spelers, is dat NetGear functies biedt die toelaat files te zoeken en te sorteren op naam, extensie en meer. Het bedienen van de speler gaat vlot met een uitstekende maar beknopte afstandsbediening. Jammer is wel het ontbreken van bedeningsknoppen op het apparaat, zodat je de speler niet kunt bedienen in het geval de afstandsbediening het laat afweten.

DVD’s

De NetGear HD EVA8000 is een zogenaamde ‘streaming’ speler maar dat betekend niet dat je de collectie aan DVD’s niet kunt afspelen. Dit kan nog steeds door er een digitale kopie van te maken op een PC of NAS en die op zijn beurt dan weer afgespeeld kan worden. Lekker voordelig voor een gezin met kinderen en zeker goed voor de levensduur van je collectie. Verder is een deze gebruiksvorm handig gebruik daar je niet steeds van schijfje hoeft te wisselen.

Onoverzichtelijk

Zoals bij alle netwerk mediaspelers, behoudt ook de NetGear HD EVA8000 nog wat kuren en loopt het hier en daar eens vast wat niet te vermijden is gezien de veelvoud aan functies en formaten die het ondersteund. Enkele opmerkingen toch die wel vermeden kunnen worden. Bij dvd-gebruik is het missen van ondertitels en audio selectie een probleem. Verder kan de foto-sectie ook wat verbetering gebruiken en gezien de veelvoud aan functionaliteiten en opties kan de NetGear EHD EVA8000 soms wel eens als “onoverzichtelijk” ervaren worden en minder gebruiksvriendelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veelzijdig
  • Kinderziekten
Een bijzonder veelzijdige netwerk mediaspeler. Jammer ook dat je de zomermaanden door moet zonder de NetGear want hij wordt pas beschikbaar tegen eind augustus. Tegen die tijd kan onze kritiek al verouderd zijn daar NetGear gedurende die tijd blijft werken aan verbeteringen van de “firmware”, die je via het internet rechtstreeks kan opladen met een simpele druk op de knop.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: