abonneren

Digital Entertainer EVA700

Als je net een film hebt gedownload dan wil je natuurlijk de film ook op groot beeld zien, en wel vanuit je luie stoel. Vaak moet je dan eerst de film branden op een dvd, wat soms wel erg lang kan duren. De uitkomst is de aanschaf van een mediaplayer, of zoals Netgear het noemt een Digital Entertainer.

Streaming Media

De Digital Entertainer is geen mediacenter zoals we die kennen van de mediacenter-computers en de uitbreidingen voor de XBOX360 van Microsoft. De Eva700 zoals het apparaat van Netgear heet is er alleen om te streamen. Dat houdt in dat de film op de pc, via de Eva700 naar de tv wordt verzonden. Het voordeel hiervan is dat de data maar op een plek hoeft te staan, veel netwerkverkeer is er wel.

Setup

Voor ons Nederlanders is er een scartaansluiting, maar composiet video is ook aanwezig samen met s-video en spdif coaxiaal. Voor verbinding met het internet kan je kiezen tussen wifi en ethernet. Wel moet je rekening houden met het moeten resetten van de Eva700 als je wil wisselen tussen een wifi of ethernet verbinding.
De afstandsbediening werkt met infrarood.

Het aansluiten is zeer gemakkelijk. Je installeert de Eva700 tussen je dvd-speler en andere media apparatuur en sluit de kabels aan. Op je tv kies je het juiste ontvangstkanaal, en zet je de Eva700 aan. Daarna wijst het zich vanzelf. Je kiest voor de Viiv setup als je gebruik maakt van een Intel Viiv systeem, anders voor de gewone regulaire setup. Na het instellen van het netwerk kan je beginnen. Natuurlijk eerst nog wel even het meegeleverde sever programma Media Connect op de pc installeren om de Eva700 toegang te verlenen en de mappen te delen als je voor de reguliere setup hebt gekozen. Viiv gebruikers installeren natuurlijk de Viiv software. Zoals we al vaker gezien hebben geld ook hier dat de pc niet alleen aan moet staan maar dat je ook in windows moet zijn ingelogd om de streaming service te laten werken.

Menu

Het menu is erg simpel en statisch. Het beginscherm geeft dan ook enkel een snelkoppeling naar de computers en andere randapparatuur in het netwerk zoals een NAS. De setup is ook te benaderen, deze biedt mogelijkheden om de internet, algemene opties en firmware aan te passen. Niet veel interessants of nieuws onder de zon dus.
Leuk is de optie om internetradio te ontvangen, helaas is dit een probeerversie van 2 maanden, daarna zal er voor deze service betaald moeten worden.

Zodra je verbinding maakt met de computer door hem in het beginscherm te selecteren kom je in een nieuw menu. Je kunt kiezen tussen muziek, video, pictures en playlists. Je ziet het al, de Eva700 kent alleen Engels.
Druk je op een van de menu’s dan krijg je weer submenu’s als actor, genre en playlist voor video. De menu’s bieden wel alles wat je nodig hebt, maar zijn erg levenloos.

Met de afstandsbediening kan je snel switchen tussen de verschillende soorten media. Helaas moet je hiervoor al in het menu zitten. Als je in een film of in het setup-menu zit reageert hij doodleuk niet, of weigert. Een behoorlijke misser. Het spoelen en wisselen van film met de afstandsbediening heeft ook de enige oefening nodig. Verder biedt de afstandsbediening niet meer dan een reguliere afstandsbediening.

Wifi is traag, ethernet snel

Als je eenmaal in de film of serie zit heb je nergens last van en doet de Eva700 zijn werk perfect. Met ethernet hoefde we eigenlijk niet te wachten tot het eerste stuk was gebufferd, bij wifi is er een hogere wachttijd. Een ander probleem van wifi is dat als er veel mensen in de buurt ook gebruik maken van wifi er storing kan ontstaan, natuurlijk werkt de sterkte van het signaal en de dekking van de wifi-router mee. Heb je veel last van storing, dan ben je verplicht over te stappen op de oude betrouwbare ethernetkabel. De kwaliteit van de streaming is goed, maar natuurlijk is dat ook afhankelijk van het bestand dat je afspeelt.

Ondersteuning is er voor de gangbare formaten, maar in een zeldzaam geval zal je struikelen over een exotisch formaat dat gebruik maakt van die ene net niet ondersteunde functie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Streaming gaat goed, goede videokwaliteit
  • Menu is erg statisch
  • Engelstalig
  • prijzig
De Eva700 is een prima apparaat met enige minpuntjes zoals toetsen die niet werken, slechts een trial van twee maanden voor internetradio en wifi kan nog wel eens haperen, maar dat ligt aan het netwerk en niet aan de Netgear. De prijs is erg hoog en maakt het aantrekkelijker om voor een volwaardig media center te gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: