abonneren

DacMagic

Mist uw muziek-pc ‘flair’ en ‘schwung’ als u naar uw favoriete cd, mp3’s of streaming radiokanaal luistert? Missen uw films de impact van een bioscoopervaring? Wees niet getreurd; de Cambridge Audio DacMagic is hier!

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Inmiddels hebben aardig wat muziekliefhebbers een mediaspeler of htpc staan, om hun muziekbestanden en films af te spelen. Echter, onboard geluidskaarten zijn vaak van matige kwaliteit en zelfs het gros van de losse geluidskaarten heeft geen hoogwaardige chips aan boord om de audiofiel voldoende te behagen. De Cambridge Audio DacMagic is bedoeld om moderne muziekliefhebbers de mogelijkheid te bieden hun hifi-systeem, inclusief htpc, in één klap muzikaal op te waarderen.

Audiofiele roots


Onder de kap van de DacMagic schuilt aardig wat technisch vernuft. Zo zien we twee Wolfson d/a-converters (tezamen stereo) die ook in hoogwaardige cd-spelers worden toegepast. Ook zien we dat Cambridge Audio gebruik maakt van ATF (adaptive time filtering) om asynchroon te kunnen upsamplen van bijvoorbeeld 16-bit 44,1 KHz naar 24-bit 192 KHz. Een 32-bit dsp (digital signal processor) van Texas Instruments helpt nog een handje bij het onderdrukken en voorkomen van jitter (digitale ‘ruis’). Wat we overigens wel jammer vinden is dat deze techniek gevoed wordt door een wat karige, goedkope, externe voeding. Daar had Cambridge Audio meer aandacht aan mogen besteden.

Verrassingseffect


Wij gebruiken de DacMagic in combinatie met een Onkyo LX50 dvd-speler en een htpc. De dvd-speler hebben wij coaxiaal met de d/a-converter vebonden. Wij kunnen overigens ook voor een optische verbinding kiezen. Voor de htpc gebruiken wij de meegeleverde usb-kabel, de dac wordt dan door Windows als usb-audioapparaat ingesteld. Vervolgens koppelen we de DacMagic met twee cinch-kabels (xlr behoort ook tot de mogelijkheden) aan ons testsysteem: een Van Medevoort CA230 voorversterker, Densen B300 eindversterker en een set Lentus Audio Duo luidsprekers. Alle bekabeling komt bij Van Medevoort vandaan (Q-serie).
Het eerste wat opvalt, is de souplesse en de indrukwekkende ambiance en ruimte die de DacMagic weet te realiseren. Zowel onze htpc als de dvd-speler spelen met beduidend meer autoriteit. En als we de prijs van € 399 in ons achterhoofd houden, maakt de DacMagic ook behoorlijk indruk op vlak van detailreproductie, neutraliteit en dynamiek. Bassen klinken krachtig, het middengebied is duidelijker aanwezig en het hooggebied heeft een milder karakter dan als we direct met de bovengenoemde apparaten spelen.
Wat echter nog belangrijker is: we luisteren met veel meer plezier! Als we normaal gesproken naar de htpc luisteren (via de onboard geluidschip), dan fungeert de server meer als leverancier van achtergrondmuziek. Het is lekker makkelijk om een playlist in te laden, maar écht luisteren doen we niet. Daar hebben we de onze cd-speler voor, die op dit vlak veel beter presteert. Echter, nu de DacMagic tussen de htpc en de stereo staat, is het ineens veel aangenamer om de server te gebruiken. Er komt namelijk écht muziek uit – mits het bronbestand van goede kwaliteit is, natuurlijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mooi ruimtelijk stereobeeld
  • Ruim voldoende detaillering
  • Flexibel inzetbaar
  • Wat gammele, magere voeding
  • Geen afstandsbediening
De DacMagic is echt een wonderdoosje. Cambridge Audio maakt het overduidelijk dat pc’s en audio prima samengaan. En dat doet ons goed. Immers: op een harde schijf kunt u ontelbaar veel uren aan muziek en film kwijt en de meeste software is enorm handig in gebruik. Waar het vaak nog aan schort, is de geluidskwaliteit. En dat probleem heeft Cambridge Audio nu opgelost met de zeer betaalbare DacMagic.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: