abonneren

Clearstream CS505

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De combinatie dvd-speler en media-adapter is tot nu toe alleen succesvol door KISS uitgevoerd. Volgens Ziova kan het allemaal zoveel beter -- en de CS-505 moet dit bewijzen.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De CS-505 lijkt een apparaat bij uitstek voor wie zo min mogelijk apparaten (en bijbehorende afstandsbedieningen) in de woonkamer wil. Ziova combineert media-adapter met dvd-speler, en deze laatste is natuurlijk niet meer uit ons huishouden weg te denken. De CS-505 ziet er best aardig uit; qua design zal het bedrijf geen prijzen winnen, maar we hebben slechter gezien.

De Ziova CS-505 is een harddiskloze media-adapter. Dat betekent dus dat het apparaat zijn audio- en videobestanden van andere bronnen betrekt. Zo is er een usb-host-poort aan de voorzijde gemonteerd; deze is compatibel met zowel usb-sticks als digitale camera's. Voor het echte afspeelwerk is er echter een wifi-antenne en 10/100-ethernetpoort aanwezig. Met één van beide opties neemt u de CS-505 makkelijk op in uw thuisnetwerk om zo bestanden van andere computers (of nas-schijven) af te kunnen spelen.

In het gebruik toont de CS-505 zich een vriendelijk apparaat. De gebruikersinterface is stukken beter doordacht dan die van de TViX M-4100SH en de Tomacro limHD200i. Met een 1080p-hdmi-aansluiting ziet het beeld er haarscherp uit en het navigeren door videobestanden is een verademing. Waar we gelukkig van worden is de uitstekende omgang met netwerkshares: alle apparaten in dezelfde workgroup worden netjes getoond en alle shares zijn makkelijk te doorzoeken. De CS-505 is ook nog eens compatibel met upnp av, waardoor de bediening nóg eenvoudiger wordt. Wie zijn muziek- en filmbestanden met Windows Media Player geïndexeerd heeft, kan deze met Windows Media Connect eenvoudig toegankelijk maken voor de CS-505. De speler werkt ook prima samen met TwonkyVision en onze upnp-nas-schijf.

Wie de speler via wireless lan aansluit, moet er rekening mee houden dat het afspelen van bestanden met een hoge bitrate niet zal gaan lukken. De doorvoersnelheid is daar simpelweg niet hoog genoeg voor, vooral als het om high definition-materiaal gaat. De 10/100-poort is dan een betere optie. Verwacht echter geen hd-wonderen van Ziova. In tegenstelling tot de TViX M-4100SH en Tomacro limHD200i kan de CS-505 niet overweg met vc1 en x264. Qua hd-formaten bent u dus beperkt tot divx-hd, wmv-hd en mpeg-2 (ts).

Als muziekspeler is de CS-505 beperkt. Er is geen mogelijkheid om een bibliotheek aan te leggen; muziekbestanden moeten handmatig geselecteerd worden. De afspeelkwaliteit is echter prima, als u met de spartaanse interface kunt leven. Ook is Ziova zo slim geweest om de Shoutcast-database beschikbaar te maken zodat u altijd een flink assortiment aan internetradiostations onder de knoppen heeft. Ziova staat het toe favorieten op te slaan en eigen streamadressen toe te voegen, waarmee het apparaat in ieder geval minder slecht uit de bus komt als zijn harddisk-concurrenten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige bediening
  • Uitstekende smb- en upnp-functionaliteit
  • Webradio
  • Wifi én wired aansluitingen
  • Kent meeste hd-formaten niet
  • Start langzaam op
De Ziova CS-505 is een prima vervanging voor uw huidige dvd-speler: u krijgt er namelijk media-adapter-functionaliteit bij. Hoewel de speler niet overweg kan met de meeste high definition-formaten, staat hij zijn mannetje als het gaat om de meest gangbare videobestanden. Ook het afspelen van muziekbestanden gaat beter dan bij de concurrentie; we zijn vooral verrast door de prima Shoutcast-ondersteuning. De CS-505 is wat ons betreft zijn geld meer dan waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: