abonneren

CFULLHDMA

De media-adapters van Conceptronic hebben bij ons nooit echt in de spotlight gestaan. Dat is voornamelijk omdat ze zich niet wisten te onderscheiden van de concurrentie. Maar de CFULLHDMA is een ander verhaal.

In het juninummer van PCM schreven we uitgebreid over de D-Link DSM-330 en de Popcorn Hour NMT-A100. De conclusie was dat de NMT-A100 de beste media-adapter van het moment is. We moeten daar inmiddels een flinke voetnoot bij plaatsen, want de Conceptronic CFULLHDMA (of voluit de Full HD Media Player Gigabit) heeft ons behoorlijk verrast. De speler heeft een speelse vorm en misstaat niet naast home-entertainmentapparatuur. Het kloppende hart van de speler is niet eens zo anders als dat van de Popcorn Hour. Ook Conceptronic gebruikt een Sigma Designs 8634/8635-chipset die hd-materiaal goed aankan, of het nu in mpeg2-ts-, x264- of vc1-formaat is. Onze mkv-testbestanden spelen probleemloos af, op zowel 720p als 1080p. Ingebakken ondertiteling en losse srt-bestanden vormen ook geen probleem voor de CFULLHDMA. Met andere woorden: qua afspeelmogelijkheden doet deze adapter niet onder voor de Popcorn Hour.

GEEN NAS

De CFULLHDMA verschilt op een paar punten van zijn concurrent. Zo is het niet mogelijk een harde schijf te plaatsen. Voor wie zijn media-adapter enkel als brug gebruikt tussen pc of internet en tv, is dat niet erg. Wie (beperkte) nas- en torrent-functionaliteit op prijs stelt, zit bij Conceptronic verkeerd. Aan de andere kant: de CFULLHDMA heeft een compleet eigen besturingssysteem dat veel vlotter werkt dan bij de Popcorn Hour: het laden van pagina's duurt nog geen fractie van een seconde. Wie veel moet bladeren wordt hier dus erg gelukkig van! Waar we ook gelukkig van worden is dat de CFULLHDMA geen server nodig heeft: de adapter herkent alle computers en nas-schijven in het netwerk, dankzij de ingebouwde Samba-browser, en werkt volgens de normale mappenstructuur.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vlotte menubediening
  • uitgebreide (hd-)formaatondersteuning
  • ingebouwde Samba-browser
  • geen uitgebreide online-mogelijkheden
  • geen interne opslag mogelijk
Dat we de Conceptronic niet als ‘beter' beoordelen dan de Popcorn Hour, komt vooral door het gebrek aan plugins. Er is een beperkte koppeling met Live365, maar daar houdt het online gedeelte eigenlijk mee op. De Popcorn Hour-adapter heeft een actieve gebruikerscommunity die plugins in elkaar heeft gesleuteld voor Flickr, Google Earth, YouTube, Apple Trailers en nog veel meer. Op dit gebied heeft Conceptronic weinig te bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie