abonneren

Apple TV getest

Apple baant zich een weg tot ieders leven met behulp van iPods, iPhones en iPad. Maar dat is niet genoeg. Apple wil ik ook de woonkamer veroveren en gebruikt hiervoor de Apple TV. Is de Apple TV een apparaat dat je blind moet aanschaffen (wat Apple natuurlijk het liefste wilt) of zijn er betere alternatieven te krijgen?
Score
60
  • Pluspunten
  • uitgebreid huurfilmaanbod
  • Apple AirPlay
  • compact en stijlvol
  • Minpunten
  • eigen content enkel vanuit iTunes (of iTunes Match)
  • beperkte formaatondersteuning

None

Apple levert met de Apple TV het eenvoudigste apparaat met een mooie interface, maar beperkt de functionaliteit door een zeer zwakke ondersteuning van bestandsformaten. De aanschaf van de Apple TV is dus vooral een no-brainer als je al diep in het Apple-ecosysteem verweven bent. Ben je dat niet en heb je een nas in huis met vele uiteenlopende film- en muziekformaten, dan kun je je beter wenden tot een htpc of volwaardige mediaplayer.

De Apple TV is erg klein, net geen 10 bij 10 centimeter en amper 23 millimeter hoog. Aan de achterzijde vinden we een hdmi-uitgang, een optische digitale uitgang en een netwerkaansluiting. Draadloze netwerkfunctionaliteit is ingebouwd. Eenvoud is hier troef, en datzelfde principe geldt voor de dunne, stijlvolle aluminium afstandsbediening met een D-pad, hometoets en play/stoptoets. Het koppelen van de Apple TV aan het netwerk is een fluitje van een cent.

Apple TV bronnen

Wie voor de Apple TV kiest, zit grotendeels vast aan het Apple-ecosysteem. Via de iTunes Store huur je een ruim aanbod films, ook in hd. Dankzij iTunes Match volstaat een internetverbinding voor toegang tot je volledige muziekbibliotheek en wie iTunes Match niet gebruikt, kan zijn lokale iTunes-bibliotheek (muziek, foto en film) delen via Home Sharing. Bij dat laatste lopen we wel tegen technische problemen: de verbinding valt elke vijf minuten weg. Dit probleem blijkt bekend te zijn en uiteindelijk krijgen we alles aan het werk door een aantal poorten open te zetten op de Windows-firewall. Toch niet echt het gebruiksgemak waar Apple zo beroemd om is. Apple biedt ook nog een beperkte selectie internetbronnen: internetradio, YouTube, Vimeo, MLB, MobileMe, Photostream, Flickr, Wall Street Journal, en Filmtrailers.

Apple TV formaatondersteuning

Wie voor de Apple TV kiest, moet content via iTunes aanbieden. Mediabestanden moeten dus afspeelbaar zijn in iTunes en dat beperkt de mogelijkheden tot mp3/aac voor audio en mpeg4/h.264 voor video. Bovendien mag je video’s enkel in de mp4-container gebruiken. Jawel, divx/avi- of h.264/mkv-bestanden vallen buiten de boot! In het slechtste geval betekent dat heel wat conversiewerk. Ondertitels weergeven is naar verluidt wel mogelijk, maar ondanks veel gesleutel krijgen we ze niet aan de praat. Waar de vorige Apple TV beperkt was tot de weergave van 720p-video, kan de nieuwe versie ook omgaan met 1080p-materiaal. Maar dat is dan ook de enige nieuwigheid.

Apple TV gebruiksgemak

De eenvoudige afstandsbediening en duidelijke interface zorgen voor een aangename gebruikservaring bij de Apple TV. Wie regelmatig films huurt, zal op termijn ook Genius-aanbevelingen krijgen. De muziekbibliotheek ziet er net zo uit als in iTunes, compleet met afspeellijsten en Genius-lijsten. We hadden wel graag een mogelijkheid gezien om bij video voor andere soundtracks te kiezen of ondertitels te activeren. Met de Remote-app op je iPhone of iPad is het bovendien ook mogelijk je Apple TV te bedienen.

Apple TV extra’s

De Apple TV is dé mediastreamer voor het Apple-ecosysteem. Extra functies hoef je niet te verwachten, op één belangrijke na: AirPlay. Alle apps op je iPhone of iPad die AirPlay ondersteunen, stuur je met een eenvoudige handeling naar je televisie. De Apple TV is een ideale keuze als je een fervente Mac- of iOS-gebruiker bent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: TV, mediaplayers

Laatste reactie