abonneren

AC Ryan Veolo

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Android op een mediaplayer? Jazeker. AC Ryan heeft bij de Veolo gekozen voor het Andriod besturingssysteem. het is dan ook eigenlijk geen mediaplayer, maar een Android-hub voor op de tv.

AC Ryan heeft als hart van de Android hub een Cortex A9 processor geplaatst. Deze is bijgestaand door 512 MB geheugen. De Android-versie is nu nog 2.2 (update naar 2.3 staat gepland).
 

Nut

Wij vragen ons in eerste instantie af wat het nut is van Android op een mediaplayer (want dat is het eigenlijk wel). Het gaat er toch om dat films, muziek en foto's goed zijn af te spelen?
 

Telefoon

Als we de speler starten, zien we een soortgelijk openingsscherm als op de telefoon. (Overigens zie je bij het afsluiten ook het telefoon-menu met twee maal 'afsluiten'. Schoonheidsfoutje).

We treffen een google-zoekvak, en onderin een knop om het apps-overzicht op te roepen, naar het instellingenscherm te gaan en een browser. Verder staan er nog icoontjes voor de browser, video's, foto's en muziek. Dat is helder, dachten we.

Als we namelijk een video (of muziek, of foto's) vanaf het netwerk willen spelen, kunnen we niet in Video's terecht, maar moeten we naar de browser. Waarom? Dat is toch alles behalve logisch? En als we een snelkoppeling maken van de netwerklocatie, komt deze niet onder video's, foto's of muziek, maar in de browser onder LAN. Niet handig.

Move

Wel handig, is de afstandsbediening. Dat is namelijk een soort wii-mote. Het werkt uitstekend, maar is ook wel cruciaal om dit besturingssysteem te bedienen. Het is immers een systeem dat voor touch bedoeld is. Met deze controller is dat enigszins te emuleren. Tevens handig is het toetsenbord aan de andere kant, waardoor we niet meer via een onhandig on-screen toetsenbord hoeven te tikken.

De kracht van deze speler ligt in de browser en in de apps. Laten we beginnen met de browser. Deze werkt eigenlijk uitstekend. De Veolo schaalt goed en weet pagina'a vrij vlot in te laden. De afstandsbediening heeft op de achterzijde dus nog een qwerty-toetsenbord waarmee goed te tikken is. Kortom: dit is één van de weinige spelers waarmee je prima het net op kan.

Dan de Market. Op de Veolo heet de Android Market niet Market, maar App Center. Daar staan talloze apps - van games tot de Bijbel - die prima werken op de Veolo. Het is (lang) niet de hoeveelheid als voor de telefoon, maar het is een indrukwekkende start.

Toch vragen we ons af wat het nut is, maar dat laten we ook over aan de consument om dat te bepalen. Wellicht zijn er gebruikers die al jaren zitten te wachten op een speler met een uitgebreide app-store.

Waar de Veolo niet zo goed in is, is media spelen. Veel films stotteren die op andere spelers prima soepel spelen. Het is duidelijk dat AC Ryan de firmware nog niet op orde heeft. En dat is toch een pijnlijk puntje, want waar het bij zo'n appraat om draait, is dat je fatsoenlijk films kan spelen. Toch?

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Leuk concept
  • Goede afstandsbediening
  • Vlot
  • Firmware niet af
  • Films spelen niet goed
  • Nut?
De Veolo is een leuk concept, maar de speler is nog niet af. Android werkt uitstekend op telefoons en tablets, maar niet op mediaplayers. De apps kunnen leuk zijn, maar we vragen ons echt een beetje af wat het nut is. Dan de prijs: €199. Voor dat geld zijn betere mediaplayers te koop.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Laatste reactie