abonneren

AC Ryan PlayON HD2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Het heeft even geduurd, maar daar is hij dan: de opvolger van de mateloos populaire PlayON HD. En de naam: PlayON HD2. Simpel en doeltreffend. Toch?

De HD2 ziet er anders uit aan de buitenkant. Het zijn echter geen schokkende wijzigingen in ontwerp. De vorm van de behuizing is nog ongeveer hetzelfde en ook de aan- en uitknop is nagenoeg ongewijzigd, net als de cardreader en de aansluitingen aan de achterzijde: gigabit lan, component uit, composiet, hdmi-uit, spdif-uit en stereo cinch. Genoeg koppelingsmogelijkheden dus.

Wel erg handig is de harde schijf-bay die AC Ryan nu aan de zijkant heeft gemaakt. Een schijf is toe te voegen, of te wisselen door simpelweg een klepje te openen en een harde schijf erin te drukken. Dat is echt veel gemakkelijker dan voorheen. Bij de ‘gewone’ HD moet de bodem los en moet de harde schijf in een houder geschroefd worden.

Nieuwe chip

In de behuizing zitten de grote verschillen – en in de software, maar daarover later meer – die interessant zijn om op in te gaan. AC Ryan heeft namelijk een nieuwe chip gebruikt voor de HD2. De RTD1185 om precies te zijn. Deze chip is 25% sneller dan de RTD1073 en RTD1283 die AC Ryan in de eerste generatie heeft gebruikt: de kloksnelheid is van 400 MHz naar 500 MHz gestegen. Maar dat is niet alles. Ook het cachegeheugen is verdubbeld (nu 256MB), net als de opslagcapaciteit van de chip: 512MB in plaats van 256MB.

Nieuwe interface

De toename in klokfrequentie, cache en opslag zorgen er natuurlijk voor dat producten van mediaplayers meer kunnen doen met bijvoorbeeld software. En dat is precies wat AC Ryan heeft gedaan. Er is een compleet nieuwe interface gelanceerd die er erg gelikt uitziet!

De nieuwe interface bezit duidelijke menu-items die iedereen zal begrijpen. Denk aan: foto, muziek, video, bestandsbeheer en Internetmedia. Een oplichtend bolletje aan de linkerzijde geeft aan waar je zit. Helaas scrolt het menu niet door als je doordrukt aan het einde van de lijst. Je moet dus actief weer naar boven gaan als terug wilt naar het begin.
Verder zien we ook weer de mediabibliotheek terug en natuurlijk het settings-menu waar je de speler kan fijnstellen. Denk aan taal, netwerkinstellingen, tv-instellingen, of bijvoorbeeld diensten (nfs, bittorrent, samba).

Prima overzicht

Wat erg prettig en nieuw is in de nieuwe gui, is dat het mogelijk is te browsen met lijsten en thumbnails. En dat kan in élke categorie. Dus: foto’s, video’s en muziek. Dat gaat doorgaans toch wat gemakkelijker dan een grote, lange lijst.

Tijdens het afspelen – wat uitermate vloeiend gaat met nieuwe RTD1185, ook bij hoge bitrates – is er ook een aantal interessante opties op te roepen. Dat was natuurlijk ook al mogelijk met de vorige generatie, maar het is wel allemaal iets mooier gemaakt. Neem bijvoorbeeld het ondertitelingsmenu. In één menu is nu taal, kleur, grootte en vertraging in te stellen. Perfect!

Traag

Het mag duidelijk zijn dat AC Ryan een prima interface heeft gebouwd voor de Realtek-chips. Echter, het heeft een keerzijde. De interface is wat traag. Soms duurt het gewoon net te lang voordat er iets gebeurt. Dat gaat toch irriteren, tenzij je heel geduldig bent van nature. Wij hebben de laatste firmware gebruikt en daar was het al iets beter dan bij de versie daarvoor, maar nog steeds is het aan de stroperige kant. We hopen echt dat AC Ryan dit oplost, want de speler en interface is in basis bijzonder goed!

Online

AC Ryan heeft bijzonder veel online mogelijkheden ingebouwd. Flickr, Youtube, Picasa, Facebook, Shoutcast, Buddy (chatclient), etc. Sommige zijn handig, zoals: Youtube, maar anderen zien we het nut niet van. Wat moet je met een chatmogelijkheid op je mediaplayer? Zie het als een extra’tje.

 

 

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Speelt alles af
  • Soepel op hoge bitrates
  • Mooie interface!
  • Reageert wat traag
De HD2 is een mooie speler. De interface is uniek en zit uitstekend in elkaar. Jammer genoeg reageert de speler soms wat traag. Gelukkig merk je daar niets van tijdens het afspelen van films. Al met al een bijzonder interessante speler voor wie graag films vanaf het netwerk speelt.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Media-adapters

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie