abonneren

Z-Wave maakt protocolspecificatie publiek

Het populaire protocol Z-Wave voor draadloze domoticatoestellen was tot voor kort gesloten. Leverancier Sigma Systems maakt de specificatie nu publiek. Daardoor krijgen ook ontwikkelaars van opensourcetoepassingen volledige toegang tot de specificatie.

Z-Wave is een populair protocol voor draadloze communicatie in domoticasystemen. De Z-Wave Alliance bestaat uit 300 leveranciers die samen bijna 2000 producten op de markt hebben gebracht die met elkaar samenwerken.

Opensourceimplementaties

Het nadeel van Z-Wave was dat Sigma Systems, dat de Z-Wave-chips produceert, de specificatie alleen beschikbaar maakte voor leden van de Z-Wave Alliance of kopers van een ontwikkelkit van Sigma Designs. Bovendien moest je eerst een non-disclosure agreement ondertekenen. Opensourceimplementaties zagen zich daardoor verplicht om het protocol te reverse-engineeren.

Daaraan komt nu een einde met het vrijgeven van de Z-Wave Public Specification. Elke ontwikkelaar kan zo de details achter Z-Wave bekijken en toepassingen voor domotica en het internet of things ontwikkelen. Opensourceprojecten zoals OpenHAB en OpenZWave zullen hierdoor sneller compatibel zijn met alle mogelijkheden van Z-Wave. Uiteindelijk profiteren ook gebruikers van opensourcedomoticasystemen zoals Domoticz daarvan.

Zelf uitproberen

Ook de Z-Wave Security specificatie maakt Sigma Systems publiek, evenals de specificatie van Z/IP, die een standaard beschrijft om Z-Wave-boodschappen over IP-netwerken te transporteren. Bovendien publiceert het bedrijf ook zijn Z-Ware middleware met web gebaseerde API (application programming interface). Voor Z/IP en Z-Ware biedt Sigma Systems een image voor de Raspberry Pi aan, dat is gebaseerd op Raspbian.                                            

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: raspbian, open source, Internet Of Things, Iot, z-wave, Raspberry Pi, Domotica

Nieuws headlines

Laatste reactie