abonneren

Z-Wave maakt protocolspecificatie publiek

Het populaire protocol Z-Wave voor draadloze domoticatoestellen was tot voor kort gesloten. Leverancier Sigma Systems maakt de specificatie nu publiek. Daardoor krijgen ook ontwikkelaars van opensourcetoepassingen volledige toegang tot de specificatie.

Z-Wave is een populair protocol voor draadloze communicatie in domoticasystemen. De Z-Wave Alliance bestaat uit 300 leveranciers die samen bijna 2000 producten op de markt hebben gebracht die met elkaar samenwerken.

Opensourceimplementaties

Het nadeel van Z-Wave was dat Sigma Systems, dat de Z-Wave-chips produceert, de specificatie alleen beschikbaar maakte voor leden van de Z-Wave Alliance of kopers van een ontwikkelkit van Sigma Designs. Bovendien moest je eerst een non-disclosure agreement ondertekenen. Opensourceimplementaties zagen zich daardoor verplicht om het protocol te reverse-engineeren.

Daaraan komt nu een einde met het vrijgeven van de Z-Wave Public Specification. Elke ontwikkelaar kan zo de details achter Z-Wave bekijken en toepassingen voor domotica en het internet of things ontwikkelen. Opensourceprojecten zoals OpenHAB en OpenZWave zullen hierdoor sneller compatibel zijn met alle mogelijkheden van Z-Wave. Uiteindelijk profiteren ook gebruikers van opensourcedomoticasystemen zoals Domoticz daarvan.

Zelf uitproberen

Ook de Z-Wave Security specificatie maakt Sigma Systems publiek, evenals de specificatie van Z/IP, die een standaard beschrijft om Z-Wave-boodschappen over IP-netwerken te transporteren. Bovendien publiceert het bedrijf ook zijn Z-Ware middleware met web gebaseerde API (application programming interface). Voor Z/IP en Z-Ware biedt Sigma Systems een image voor de Raspberry Pi aan, dat is gebaseerd op Raspbian.                                            

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, Raspberry Pi, Internet Of Things, Domotica, Iot, raspbian, z-wave

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord