Windows vs Linux: de 5 beste software-alternatieven

Wanneer je overstapt van Windows naar Linux, moet je rekening houden met het feit dat niet al je favoriete programma's zomaar beschikbaar blijven. In dit artikel zetten we de beste software-alternatieven voor je op een rij. Als basis gebruiken we Linux Mint, maar de software werkt ook in andere distributies.

Word-alternatief: Abiword

Dat LibreOffice een goed Linux-alternatief is voor het Office-pakket van Microsoft, wist je waarschijnlijk al. Maar als je alleen maar een tekstverwerker nodig hebt, dan is Abiword een goed alternatief op Word. Na starten blijk je over een tekstverwerker pur sang te beschikken, die qua uiterlijk een beetje lijkt op WordPad, de standaard armeluis-tekstverwerker van Windows. Toch beschikt AbiWord over véél meer mogelijkheden verdeeld over de diverse menu’s.

Standaard is voorzien in spellingscontrole, maar ook aan bijvoorbeeld stijlen, tabellen en bladwijzers is gedacht. Bewaren in onder meer doc(x)-formaat is mogelijk, dus je kunt gegevens uitwisselen met gebruikers van Microsoft Word. Het lijkt allemaal een beetje op Word 2000, maar die versie bood eigenlijk al veel te veel mogelijkheden voor thuisgebruikers.

Kortom: AbiWord is een ideale tekstverwerker voor standaardbrieven, maar ook werkstukken voor school of studie en desnoods een compleet boek kun je er prima mee maken. Wil je meer geavanceerde (opmaak)mogelijkheden dan is er Writer, onderdeel van LibreOffice.

software-alternatieven

© PXimport

IrfanView-alternatief: Gwenview

In Windows is IrfanView hét Zwitsers zakmes als het gaat om bekijken van – in ieder geval – afbeeldingen. Daar een Linux-versie van deze tool niet bestaat, gaan we op zoek naar een alternatief. In dit geval bevelen we Gwenview aan. Groot voordeel van deze software is dat het ook overweg kan met RAW-bestanden. De standaard in de in Linux Mint aanwezige viewer is wat dat betreft beperkt tot een lage-resolutie-preview, in Gwenview zie je de foto in z’n originele resolutie.

Om gewenste bestandsformaten standaard door Gwenview te laten starten, open je eerst Bestanden: de equivalent van de Windows Verkenner die te bereiken is via de groene mapknop rechts van de startknop of via het startmenu. Blader naar een map met foto’s en klik met de rechtermuisknop op een te openen foto. In het contextmenu kies je dan voor Openen met en dan Andere toepassing.

Selecteer in het geopende venster onder het kopje Gerelateerde toepassing het programma Gwenview en klik vervolgens op de knop Instellen als standaard gevolgd door een klik op Ok. De foto opent nu in Gwenview, en dit bestandsformaat is voortaan via een dubbelklik in Bestanden in Gwenview te bekijken. Op dezelfde wijze zijn andere fotoformaten toe te wijzen aan deze viewer. Inderdaad: het werkt allemaal op zeer vergelijkbare wijze als je kent vanuit Windows!

software-alternatieven

© PXimport

Fotoxx

Meer mogelijkheden met afbeeldingen biedt Fotoxx, met als mooi meegenomen bonus dat het allemaal Nederlandstalig is. Feitelijk zou je deze fotobewerker ook als standaardviewer kunnen gebruiken, daarmee kom je namelijk nog dichter in de buurt van IrfanView. Nadeel is dat tijdens onze test bij het openen van een RAW-bestand een foutmelding betreffende een verlopen sleutel verscheen.Hoewel er meer mogelijkheden zijn, blijft het nog altijd simpeler in gebruik dan GIMP.

software-alternatieven

© PXimport

Coreldraw-alternatief: Inkscape

Als je in Windows gebruikmaakt van een vectortekenprogramma, dan is de kans groot dat dit ofwel Inkscape ofwel CorelDraw is. CorelDraw is niet voor Linux verkrijgbaar, Inkscape wel. Dit programma (zie header-afbeelding) is zonder meer de moeite van het proberen waard, want het tekenpakket biedt zo ongeveer alles wat je kunt wensen op het vlak van vectortekenen.

Praktisch is dat je allerlei bestandsformaten – waaronder pdf, wmf, svg, cdr, wpg en veel meer – kunt importeren, zodat je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld bestaande clipart-bibliotheken. Mooi is verder de optie om bitmaps te converteren naar vectortekeningen, vooral handig bij gescande lijntekeningen.

Om een bitmap naar vector om te zetten, selecteer je de ingevoegde bitmap. Klik er dan met de rechtermuisknop op en kies in het geopende contextmenu voor de optie Bitmap overtrekken. Via het daarop geopende dialoogvenster kun je een en ander naar wens instellen, na een klik op OK blijft een vectortekening over. Dit trucje werkt – zoals gezegd – het best bij oorspronkelijke (gescande) lijntekeningen, al dan niet in kleur.

Outlook-alternatief: Thunderbird

Een fatsoenlijke e-mailclient is ook onder Linux natuurlijk onontbeerlijk. De kans dat je onder Windows al gebruik maakt(e) van Thunderbird is levensgroot en daarom is het goed om te weten dat dit mailprogramma standaard aanwezig is in Linux Mint.

Ben je een (al dan niet fervent) Outlook-gebruiker, vergeet dan niet om via het menu Extra en Add-ons ook Lightning even te installeren. Hiermee voeg je agenda- en plannerfunctionaliteit toe aan Thunderbird, zodat je over dezelfde mogelijkheden als die van Outlook beschikt.

Binnenkort kijken we ook nog naar de beste alternatieve browsers, sociale media en nog veel meer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten