Windows vs Linux: de 5 beste software-alternatieven

Wanneer je overstapt van Windows naar Linux, moet je er soms rekening mee houden dat je favoriete software misschien niet werkt op dat OS. Daarom zetten we nogmaals wat handige software-alternatieven voor je op een rij.

Browsers - wat je wil

Net als in Windows heb je ook in Linux keuze uit zo ongeveer alle bekende namen als het gaat om browsers. Standaard is voorzien in Firefox, maar ook bijvoorbeeld Chrome (in de opensource-variant Chromium) of desnoods Opera zijn beschikbaar. Welke variant je kiest, laten we geheel aan jou over. Het enige dat ontbreekt in Linux is Internet Explorer, maar of dat nou echt een gemis is?

Als vanzelfsprekend zijn de bekende plug-ins ook in Linux gewoon beschikbaar bij de browsers die dit ondersteunen. Verder geldt dat ook de ‘echte’ Google Chrome eenvoudig te verkrijgen. Je klikt hier gewoon de downloadlink aan en selecteert dan de gewenste versie. Voor Linux Mint is dat de 64bit-versie (of desnoods 32) voor Debian en Ubuntu.

Klik dan op Accepteren en installeren gevolgd door een klik op OK met de optie Openen met GDebi pakketbeheerder geselecteerd. Wacht even en klik in een nieuw geopend venster op Pakket installeren. Vul eventueel je wachtwoord in en wacht tot Google Chrome is geïnstalleerd.

De reden dat je deze versie van Chrome niet in Softwarebeheer vindt, is omdat het niet voldoet aan de opensource- en niet-commerciële eisen van de Linux Mint-samenstellers. Dat geldt natuurlijk voor veel meer software en het is dan ook goed om te weten hoe je software ook buitenom de ‘appstore’ van Mint kunt installeren. Na installatie vind je Chrome in het startmenu onder Internet.

Skype

Of je er nou fan van bent of niet: Skype is nog altijd de standaard op het vlak van chatten en (beeld)bellen onder Windows. Grote kans dus dat familie, vrienden en collega’s willen communiceren via dit programma. Geen nood: er is een prima functionerende Linux-versie te vinden in Softwarebeheer. Na installatie en starten werkt het allemaal exact zoals je gewend bent in Windows, dus verdere uitleg is overbodig. Naast Skype zijn voor Linux meer populaire (en ook meer obscure) chatprogramma’s beschikbaar, waaronder Jitsi en de universele chatsoftware Pidgin.

Archiefbeheer vervangt Winrar

Linux Mint beschikt van huis uit over de tool Archiefbeheer, hiermee kun je zo ongeveer alle voorkomende archiefformaten als .zip, .rar en .7z openen en uitpakken. Tegelijkertijd kun je ook zelf archieven maken in onder meer .zip en .7z-formaat. Je hoeft dus geen extra hulpprogramma voor deze functionaliteit te installeren.

Audacious en Radiotray

Voor het afspelen van muziek- en filmbestanden is Linux Mint gewapend met het welbekende VLC media player. Het is daarbij wel zaak om tijdens de installatie ook de commerciële codecpakketten mee te laten installeren voor een optimale gebruikservaring. Voor de rest werkt VLC net als onder Windows en beschikt het over dezelfde instellingsmogelijkheden. Ben je op zoek naar een pure muziekspeler die behalve met mp3’tjes ook overweg kan met ‘audiofiele’ bestandsformaten als .flac en .wave, dan zit je goed met Audacious.

Voor radioliefhebbers is Radiotray aan te bevelen, het betreft hier een speler die zich in de systeemwerkbalk (system tray) rechtsonder in beeld nestelt. Om een zender aan de streamlijst toe te voegen, klik je met de rechtermuisknop op het pictogram in de vorm van een zendmast (het lijkt verdacht veel op een Wifi-icoon) en in het daarop geopende contextmenu onder Voorkeuren op Zenders bewerken.

Klik dan op Toevoegen en tik de naam van de radiozender in en in het veld daaronder het adres van de stream. Wanneer er meerdere links bij een station vermeld staan, is het een kwestie van proberen welke werkt en (of) de beste geluidskwaliteit levert. De toegevoegde stream start je door weer met de rechtermuisknop op het Radiotray-pictogram te klikken gevolgd, door een linkerklik op de net toegevoegde zender.

Cd's branden met K3b

Hoewel dit klusje steeds minder vaak voorkomt, kan het toch best praktisch zijn om cd’s en dvd’s te branden. Al was het maar voor de wat oudere auto(radio) zonder usb-connector. K3b is een prima brandpakket waarmee je snel uit de voeten kunt. Installeer K3b via Softwarebeheer, na installatie vind je het terug in het startmenu onder het ietwat onlogische Geluid & Video. Onlogisch omdat je behalve audio- en videoschijven ook gewoon dataschijven kunt branden.

De werking van dit programma wijst zich vanzelf: sleep de bestanden vanuit Bestanden of vanaf het bureaublad naar het rechterveld onder Current Projects of maak gebruik van de geïntegreerde bestandsverkenner. Klik op Burn om de cd of dvd te branden.

Draai Windows-software alsnog met Wine

Mocht je besloten hebben de sprong naar Linux te wagen, dan kom je na een tijdje wellicht tot de ontdekking dat je voor een of meer programma’s toch geen (goede) vervanger voor Linux kunt vinden. Gaat het om incidentele gevallen, dan is er eigenlijk geen nood aan de man. Linux biedt diverse mogelijkheden om toch echte Windows-software te draaien.

Ten eerste is er Wine, waarmee Windows-programma’s rechtstreeks onder Linux uit te voeren zijn. Wine is geen echte emulator of virtualisatie-omgeving, maar een programma dat zorgt voor een bepaalde Windows-compatibiliteit door middel van (simpel gezegd) het aanbieden van dll’s die Windows-software nodig heeft.

Na installatie van Wine kun je een Windows-programma installeren door er in Bestanden (of op je bureaublad) met de rechtermuisknop op te klikken en daarna in het contextmenu onder Openen met voor Wine Windows programmalader te kiezen. Met een beetje (of een flinke dosis) geluk installeert de Windows-software zonder vervelende foutmeldingen en is het daarna eveneens zonder problemen bruikbaar. Je zult echter al snel ontdekken dat lang niet alle Windows-programma’s zich thuis voelen in de Wine-omgeving, dus het is vooral een kwestie van experimenteren.

Een veel zekerder oplossing naar Windows-compatibiliteit is het installeren van Windows, maar dan als virtuele machine onder bijvoorbeeld VirtualBox, te vinden in Softwarebeheer. Als zo’n virtuele Windows-pc eenmaal draait, kun je deze net zo gebruiken als welk ander systeem dan ook.

Over softwarecompatibiliteit hoef je je in 99,9% van de gevallen geen zorgen te maken, wat betekent dat je bijvoorbeeld Office zonder meer kunt gebruiken. Nadeel is dat je over een Windows installatie-schijf of -stick moet beschikken (een iso-bestand mag ook) én een activatiecode.

Je kunt hiervoor de activatiecode gebruiken van de oorspronkelijke Windows-versie die op je inmiddels tot Linux-systeem omgebouwde pc stond, maar in geval van OEM-versies zal dat lang niet altijd werken. Tweedehands een Windows 7 of 8 installatieschijf (met legitieme code) aanschaffen is een optie; met deze code kun je sinds de november-update van Windows 10 ook Windows 10 direct schoon installeren in je virtuele omgeving.

Geschreven door: Ronald Smit op

Category: Nieuws, Linux

Tags: chrome, skype, linux, wine, audacious, radiotray