abonneren

Ubuntu's Unity-desktopomgeving draait op Windows 10

Een ontwikkelaar is erin geslaagd om Ubuntu's desktopomgeving Unity op Windows 10 te draaien. Hij maakt daarvoor gebruik van het Windows-subsysteem voor Linux dat Microsoft eerder dit jaar samen met Canonical heeft gelanceerd.

Met Bash op Windows 10, of het 'Windows-subsysteem voor Linux' zoals het officieel heet, is het mogelijk om Linux-programma's op Windows 10 te draaien. Het gaat om een minimale Ubuntu 14.04 LTS-installatie waarbij Windows de Linux-kernel emuleert, zodat je native Linux-programma's kunt draaien. Daar kun je heel wat mee doen, maar grafische programma's zijn niet ondersteund.

Met een workaround was het al mogelijk om grafische programma's te draaien, maar het resultaat is niet zo stabiel. Je installeert daarvoor een X-server in Windows. Eerder slaagde iemand er zelfs in om zo de desktopomgeving Xfce op Windows te draaien.

Ubuntu-desktopomgeving

Ontwikkelaar Lux Vacuos heeft nu een manier gevonden om ook Unity met Bash op Windows 10 te draaien. Hij legt de procedure uit op de GitHub-pagina van het Bash op Windows 10 ontwikkelteam van Microsoft. Hij gebruikt als X-server VcXsrv en installeerde in de Ubuntu-omgeving de pakketten ubuntu-desktop, unity en ccsm. Verder zijn er nog wat aanpassingen in de CompizConfig Settings Manager en een fix voor dbus nodig.

Er zijn nog wat problemen met Vacuos' aanpak. Zo kun je alleen programma's draaien die in het Unity-paneel staan. Ook loopt VcXsrv soms vast. Bovendien is het alleen mogelijk om uit de desktopomgeving uit te loggen door Compiz met de kill-opdracht te beëindigen of door de hele Bash-omgeving af te sluiten. Maar het toont aan dat er met wat inventiviteit heel wat meer mogelijk is dan waarvoor het subsysteem is bedoeld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: bash, Ubuntu, Linux