Ubuntu's snap-pakketten draaien op meerdere distributies

Snap, het nieuwe pakketformaat van Ubuntu, wordt door heel wat andere Linux-distributies gebruikt. Dat moet het voor ontwikkelaars eenvoudiger maken om pakketten van hun software te verspreiden die op alle Linux-distributies werken.

Een snap is een pakket dat Linux-software en al zijn dependency's bevat, zoals softwarebibliotheken en andere benodigde software. Daardoor is een snap-pakket eenvoudig te installeren zonder conflicten met andere software. Canonical pusht snap al een tijdje als alternatief pakketformaat om naast deb te gebruiken, het traditionele formaat voor software in Debian en Ubuntu.

Canonical kondigt nu aan dat ontwikkelaars van diverse Linux-distributies samenwerken om snap als universeel pakketformaat voor Linux-software te gebruiken. Niet alleen draait snap al op Ubuntu, Debian, Fedora en Arch Linux, binnenkort komen daar ook CentOS, Elementary, Gentoo, Linux Mint, openSUSE, OpenWrt en Red Hat Enterprise Linux bij. Het enige wat een distributie moet doen om snaps te kunnen gebruiken, is de daemon snapd ondersteunen. Het project krijgt ook ondersteuning van Dell, Samsung, de Linux Foundation, The Document Foundation en Krita.

Aanvullend, geen vervanging

Snaps zijn van elkaar geïsoleerd, wat veiliger is dan traditionele softwarepakketten. Snaps krijgen alleen de permissies die ze nodig hebben om hun taak uit te voeren. De pakketten kunnen automatisch updates krijgen, die ook eenvoudig terug te draaien zijn bij problemen. Het is niet de bedoeling dat snap de native pakketformaten van Linux vervangt: snaps dienen als aanvulling om universele toepassingen te installeren bovenop het basisbesturingssysteem.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten