}
abonneren

Ubuntu upgraden naar de nieuwste versie

Vandaag bracht Canonical de nieuwste versie van zijn populaire Linux-distributie Ubuntu uit. Hoe upgrade je een oudere versie naar Ubuntu 16.04 Xenial Xerus?

Als je al een vorige versie van Ubuntu geïnstalleerd hebt, is upgraden naar versie 16.04 vrij eenvoudig. Je kunt upgraden vanaf Ubuntu 15.10 (Wily Werewolf), of van de vorige LTS-versie, Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr). Heb je een nog oudere versie, upgrade die dan eerst naar de volgende versie en zo telkens tot versie 16.04. Maar in dat geval duurt een verse installatie waarschijnlijk minder lang.

Hoewel er normaal niet veel misloopt, maak je het best voor de zekerheid een back-up van al je bestanden voor je aan de upgrade begint. Lees ook eerst de release notes na om te controleren of je niet tegen problemen zult aanlopen. Als je bijvoorbeeld de fglrx-driver gebruikt voor een AMD Radeon grafische kaart, wordt die bij een upgrade naar Xenial Xerus verwijderd.

Van 15.10 naar 16.04

Draai je momenteel Ubuntu 15.10, zoek dan in de Dash van Unity naar 'Update Manager'. Open het programma en laat het naar updates zoeken. Als er updates voor je geïnstalleerde pakketten beschikbaar zijn, installeer die dan zodat je Ubuntu 15.10 up-to-date is en zoek daarna opnieuw naar updates. Je krijgt dan de melding dat er een nieuwe release uit is. Klik op 'Upgrade' en volg de instructies. Daarna downloadt Ubuntu alle versies van de geïnstalleerde software voor Xenial Xerus, wat een tijdje duurt. Na een herstart draai je Ubuntu 16.04.

e kunt een upgrade ook op de commandline uitvoeren. Open daarvoor het programma Terminal en voer de opdracht sudo do-release-upgrade uit. Voer je wachtwoord in en bevestig met 'y' dat je wilt upgraden.

Van 14.04 naar 16.04

Draai je momenteel Ubuntu 14.04, de vorige LTS-versie, dan krijg je pas bij de eerste 'point release' van Ubuntu 16.04 een melding dat je je systeem naar een nieuwe versie kunt upgraden. Dat is dus pas als Ubuntu 16.04.1 uit is. Ubuntu 14.04 krijgt immers nog drie jaar updates, waardoor upgraden naar de nieuwste Ubuntu-versie niet zo dringend is.

Toch kun je nu al naar de huidige LTS-versie upgraden. Zorg eerst dat je systeem up-to-date is. Zoek daarvoor in de Dash van Unity naar 'Update Manager', open het programma, laat het naar updates zoeken en installeer die.

Open daarna op je up-to-date systeem het programma Terminal en voer de opdracht sudo update-manager -d uit. Met de optie -d laat je het programma Update Manager ook zoeken naar releases die het standaard niet toont. Voer je wachtwoord in. Daarna krijg je de vraag of je naar Ubuntu 16.04 wilt upgraden. Klik op 'Upgrade' om te bevestigen. Ubuntu downloadt nu alle versie van de geïnstalleerde software voor Xenial Xerus, wat een tijdje duurt. Na een herstart draai je Ubuntu 16.04.

Meer informatie over Ubuntu en Linux in het algemeen lees je op de website van Linux Magazine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Linux

Tags: Linux, Ubuntu, Canonical, xenial xerius

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI