Ubuntu 16.10 toont preview van convergente desktop

Canonical heeft Ubuntu 16.10 Yakkety Yak uitgebracht. De nieuwe versie bevat een preview van Unity 8, de nieuwe desktopomgeving van Canonical.

​Ubuntu 16.10 (met codenaam "Yakkety Yak") draait op de onlangs uitgekomen Linux-kernel 4.8. LibreOffice heeft een upgrade gekregen naar versie 5.2 en de GNOME-toepassingen naar versie 3.20 en vele zelfs naar 3.22. Meer informatie over de nieuwigheden vind je in de release notes.


Convergente desktop

Standaard draait Ubuntu 16.10 nog altijd de Unity 7 desktopomgeving, maar er is ook een preview van de opvolger Unity 8. Unity 8 is dezelfde interface als die van de Ubuntu-smartphones en -tablets. Dat betekent dat je met de desktopomgeving overal dezelfde gebruikerservaring hebt, of dat nu op je smartphone, tablet of pc is. De verschillen met de Unity 7 desktopomgeving zijn niet zo groot, maar de interface is geoptimaliseerd voor aanraakschermen en er wordt meer met de fullscreenmodus gewerkt.

Wil je de convergente desktop uitproberen, dan kan dat door in de login manager als sessietype Unity8 te kiezen. Voorlopig komt de sessie slechts met enkele toepassingen: een webbrowser, terminal en systeeminstellingen. Alleen de Apps-scope is standaard ingeschakeld. Je kunt wel meer scopes inschakelen en toepassingen installeren. Lees daarvoor de instructies van Will Cooke op Ubuntu Insights.


Upgraden

Gebruikers van Ubuntu 16.04 LTS krijgen een notificatie van de nieuwe release en kunnen die zo upgraden. Indien niet, lees dan de upgrade-instructies. Voor een nieuwe installatie download je een image van Ubuntu of een van de officiële smaken. Het besturingssysteem krijgt overigens 9 maanden lang updates, tot juli 2017. Wie langer support wil zonder zijn besturingssysteem te moeten upgraden, kan Ubuntu 16.04 LTS installeren, dat nog tot april 2021 updates krijgt.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: linux, unity, open source, ubuntu, canonical