Top 5 vervangers voor Windows-programma's op Linux

Linux is in z’n diverse uitvoeringen natuurlijk alweer lange tijd beschikbaar als gedoodverfd alternatief voor Windows. Inmiddels zijn veel opensource-programma’s volwassen geworden, wat het interessant maakt om eens te kijken naar echte alternatieven voor reguliere Windows-software.

Linux Mint

Om te beginnen moet een Linux-distributie (oftewel versie) gekozen worden. De eerste naam die bij veel Windows-gebruikers opkomt is Ubuntu, maar het is de vraag of dit ook nu nog de meest voor de hand liggende keuze is. Eigenlijk is Linux Mint inmiddels een veel praktischere Linux-variant. Onder de motorkap gebaseerd op Ubuntu, maar ogend als een klassiek en strak systeem inclusief startknop. Zeg maar de Windows 10 van de Linux-distributies dus. In dit artikel gebruiken we dan ook Linux Mint als basis, maar alle genoemde software is ook voor Ubuntu (en andere Linux-smaken) beschikbaar.

Software installeren op Linux Mint

Linux Mint beschikt over een eigen ‘softwarewinkel’, maar daarbij geldt dat je je portemonnee niet hoeft te trekken om je pc bomvol productieve software te laden. Om de softwarewinkel van Linux Mint te starten, klik je op de knop Menu helemaal linksonder in beeld. Klik vervolgens in het geopende menu in de kolom links op de tweede knop van boven (direct onder de Firefox-knop). Hiermee start je Softwarebeheer, na het invoeren van je gebruikerswachtwoord zie je een venster dat verdacht veel lijkt op hetgeen we kennen van diverse mobiele appstores. Netjes onderverdeeld in categorieën vind je snel de benodigde zaken. Zoeken naar een app is mogelijk via het zoekvenster rechtsboven.

© PXimport

1. AbiWord, Office-suit voor Linux Mint

Heb je geen behoefte aan een grote Office-suite maar ben je op zoek naar een programma om puur mee te tekstverwerken, dan is er AbiWord. Dat is niet standaard meegeleverd met Mint en daarom wordt dat ons eerste programma dat we via Softwarebeheer gaan toevoegen aan ons systeem. Je kunt AbiWord vinden in de categorie Kantoor, sneller is het om in het zoekveld abiword in te tikken gevolgd door een druk op Enter. Dubbelklik op het eerste gevonden resultaat: abiword. Vervolgens krijg je een omschrijving te zien van het pakket en de installatiestatus. In ons geval is dat – natuurlijk – vooralsnog Niet geïnstalleerd. Klik op de knop Installeren om dat op te lossen.

© PXimport

2. Linux alternatief voor IrfanView

In Windows is IrfanView hét Zwitsers zakmes als het gaat om bekijken van – in ieder geval – afbeeldingen. Daar een Linux-versie van deze tool niet bestaat, gaan we op zoek naar een alternatief. In dit geval bevelen we Gwenview aan, wederom te vinden in Softwarebeheer. Groot voordeel van deze software is dat het ook overweg kan met RAW-bestanden. De standaard in Mint aanwezige viewer is wat dat betreft beperkt tot een lage-resolutie-preview, in Gwenview zie je de foto in z’n originele resolutie.

software-alternatieven

© PXimport

3. Picasa op Linux Mint

We blijven nog even in de grafische hoek, want hoewel GIMP – een van de meegeleverde optionele pakketten in Mint – erg veelzijdig is, schrikt het notoire Windows-gebruikers vaak af. Fotobewerken kan ook een stuk eenvoudiger, bijvoorbeeld met het welbekende Picasa van Google. Het betreft onder Linux vooralsnog een betaversie, maar laat je daardoor vooral niet afschrikken. Je beelden bewerken is met deze software heel eenvoudig, tegelijkertijd zijn extraatjes als de mogelijkheid tot het maken van een diashow of collage voorhanden. Mooi is dat Picasa ook overweg kan met RAW-formaten dus je kunt er alle kanten mee op.

© PXimport

4. VLC

Voor het afspelen van muziek- en filmbestanden is Linux Mint gewapend met het welbekende VLC media player. Het is daarbij wel zaak om tijdens de installatie ook de commerciële codecpakketten mee te laten installeren voor een optimale gebruikservaring. Voor de rest werkt VLC net als onder Windows en beschikt het over dezelfde instellingsmogelijkheden. Ben je op zoek naar een pure muziekspeler die behalve met mp3’tjes ook overweg kan met ‘audiofiele’ bestandsformaten als .flac en .wave, dan zit je goed met Audacious.

5. Branden met k3b

Hoewel dit klusje steeds minder vaak voorkomt, kan het toch best praktisch zijn om cd’s en dvd’s te branden. Al was het maar voor de wat oudere auto(radio) zonder usb-connector. K3b is een prima brandpakket waarmee je snel uit de voeten kunt. Installeer K3b via Softwarebeheer, na installatie vind je het terug in het startmenu onder het ietwat onlogische Geluid & Video. Onlogisch omdat je behalve audio- en videoschijven ook gewoon dataschijven kunt branden. De werking van dit programma wijst zich vanzelf: sleep de bestanden vanuit Bestanden of vanaf het bureaublad naar het rechterveld onder Current Projects of maak gebruik van de geïntegreerde bestandsverkenner. Klik op Burn om de cd of dvd te branden.

© PXimport

Windows programma's op Linux draaien

Mocht je besloten hebben de sprong naar Linux te wagen, dan kom je na een tijdje wellicht tot de ontdekking dat je voor een of meer programma’s toch geen (goede) vervanger voor Linux kunt vinden. Ten eerste is er Wine (te installeren via Softwarebeheer), waarmee Windows-programma’s rechtstreeks onder Linux uit te voeren zijn. Wine is geen echte emulator of virtualisatie-omgeving, maar een programma dat zorgt voor een bepaalde Windows-compatibiliteit door middel van (simpel gezegd) het aanbieden van dll’s die Windows-software nodig heeft.

Een veel zekerder oplossing naar Windows-compatibiliteit is het installeren van Windows, maar dan als virtuele machine onder bijvoorbeeld VirtualBox, te vinden in Softwarebeheer. Als zo’n virtuele Windows-pc eenmaal draait, kun je deze net zo gebruiken als welk ander systeem dan ook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten