Stelling: Linux beter dan Windows voor thuis-pc

Een aantal jaar geleden was Linux een besturingssysteem voor echte nerds, vol met bugs en onvolkomenheden. Na veel verbeteringen en vernieuwingen de afgelopen jaren horen we nu steeds vaker dat huis-tuin-en-keukencomputers beter af zijn met Linux dan met Windows. Klopt dat?

Martijn Overman, overstapper

“Ja, Linux op de desktop is al geruime tijd volwassen en biedt meer dan genoeg voor wat een overgrote meerderheid op de thuis-pc doet. Voor vrijwel ieder programma zijn er volop andere opties voor Windows-software. Linux is daarmee een stabiel, veilig en inmiddels zeer gebruiksvriendelijk alternatief voor Windows. "

"Alleen als je hecht aan zeer specifieke software kan Windows de beste optie zijn. De huidige staat van Linux enerzijds en de neiging van Microsoft om profielen van gebruikers te maken door data te verzamelen anderzijds, is de voornaamste reden dat Linux het voor mij wint van Windows.”

Hans van Rijsse, al jarenlang Linux-gebruiker

“Ja, maar alleen op het gebied van veiligheid. Linux heeft veel minder virussen en een malafide link openen in de browser is in principe minder gevaarlijk. Op het gebied van compatibiliteit is Windows wel beter. Als je echt afhankelijk bent van bijvoorbeeld Microsoft Office of Adobe-software, is Linux geen goede keuze. En je Garmin-navigatieapparaat bijwerken kan niet op Linux."

"Heb je geen specifieke programma’s nodig dan is Linux zeker het proberen waard. De vooroordelen van vroeger, waarvan een deel waar was, bestaan eigenlijk niet meer. Ik adviseer Linux Mint ook aan ouderen, bijvoorbeeld.”

Dennis Gandasoebrata, Windows-deskundige

“Nee, maar het is een genuanceerde keuze. Voor een doorsnee gebruiker met gemiddelde computerkennis is Windows de beste keuze omdat het besturingssysteem al dertig jaar oud is en daarom gebruiksvriendelijker is. Als je bereid bent je te verdiepen in nieuwe software, dan is Linux een heel interessante keuze."

"De Ubuntu-distributie bijvoorbeeld bevat alles wat een huis-tuin-en-keukengebruiker nodig heeft. En voor veel software, waaronder Photoshop en Microsoft Office, zijn inmiddels goede alternatieven. Maar heb je echt specifieke software nodig, dan wint Windows het weer qua compatibiliteit.”

Cor Nouws, LibreOffice-adviesbureau Nou&Off

“Ja, ik zie louter voordelen voor de thuisgebruiker. In het begin is het even omschakelen, want sommige programma’s en knoppen zitten op een andere plek. Linux is stabieler, betrouwbaarder en je wordt niet lastiggevallen door Microsoft-updatetools. De updates gaan lekker soepel en voor vrijwel alle Windows-programma’s is er een goed opensource-alternatief dat eenvoudig op Linux geïnstalleerd kan worden."

"Ik zou het goed vinden als webwinkels en retailers meer computers met Linux gaan verkopen. Nu moet je Linux er zelf opzetten, al is dat gelukkig niet moeilijk.”

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws, Linux

Tags: linux