Snaps van KDE-toepassingen worden kleiner

Snap, het nieuwe pakketformaat van Ubuntu, maakte tot nu toe snaps van KDE-software veel te groot. Met de nieuwe gedeelde snap van KDE Frameworks 5 is dat verleden tijd.

Een snap is een pakket dat Linux-software en al zijn afhankelijkheden (dependency's) bevat, zoals softwarebibliotheken en andere benodigde software. Daardoor is een snap-pakket eenvoudig te installeren zonder conflicten met andere software. Canonical pusht snap al een tijdje als alternatief pakketformaat om naast deb te gebruiken, het traditionele formaat voor software in Debian en Ubuntu.

Het nadeel van die aanpak is dat snap-pakketten vrij groot zijn. Zelfs een eenvoudige KDE-toepassing zoals KCalc (een rekenmachine) neemt als snap 70 Mbyte ruimte in. Tot de afhankelijkheden van KCalc behoren immers Qt 5 en KDE Frameworks 5, die allemaal mee worden geïnstalleerd.

Van 70 Mbyte tot 312 kbyte

Ontwikkelaar Harald Sitter heeft voor KDE-toepassingen een oplossing ontwikkeld: de KDE Frameworks 5 content snap. Een content snap is een snap die je in een andere snap aankoppelt om content met die snap te delen. In dit geval is die content een gedeelde kern van softwarebibliotheken die KDE-toepassingen nodig hebben. Toen Sitter een snap maakte voor KCalc die gebruikmaakt van de KDE Frameworks 5 content snap, bleek de grootte al gereduceerd tot 312 kbyte.

Installatie

De KDE Frameworks 5 snap is beschikbaar in het kanaal edge van de Ubuntu Store. Dat betekent dat het om nog experimentele code gaat, nog niet volledig getest en zonder garanties op de werking. Wie dat wil, kan het al eens uitproberen door de snap te installeren:

sudo snap install --edge kde-frameworks-5

Daarna kun je snaps installeren die van de KDE Frameworks 5 snap gebruikmaken. Voorbeelden zijn de games KBlocks en KTuberling. Voorlopig vereisen die nog de ontwikkelaarsmodus, waardoor je de snaps alle gegevens op je systeem toevertrouwt:

sudo snap install --edge --devmode kblocks

sudo snap install --edge --devmode ktuberling

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Plasma, Linux, Canonical, qt, Ubuntu, Snap, kde