Raspberry Pi introduceert eigen desktopomgeving PIXEL

De Raspberry Pi Foundation heeft een eigen desktopomgeving ontwikkeld voor Raspbian. PIXEL, zoals de omgeving heet, vervangt LXDE in de populaire Linux-distributie voor de Raspberry Pi.

Raspbian, de op Debian GNU/Linux gebaseerde distributie voor de Raspberry Pi, krijgt een nieuwe versie met de grootste verandering tot nu toe: een nieuwe desktopomgeving. PIXEL staat voor Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight en moet een modernere desktopomgeving dan het tot nu toe gebruikte LXDE aanbieden.

Mooier uiterlijk

Met PIXEL ziet Raspbian er vooral mooier uit dan voorheen. Gebruikers krijgen een (indien gewenst uit te schakelen) grafisch splash screen te zien in plaats van het opstartscherm met consolemeldingen. Het splash screen toont onderaan rechts het versienummer van Raspbian. En het inlogscherm toont al een bureaubladachtergrond. Ook de icoontjes in de menu's, taakbalk en bestandsbeheerder zijn op de schop gegaan.

Het Infinality-pakket voegt subtiele verbeteringen toe aan de font rendering. Bovenaan het scherm krijg je nu duidelijker icoontjes te zien bij een te lage spanning (een bliksemflits) of als de temperatuur van je Pi oploopt (een thermometer). En de Bluetooth- en WiFi-radio's van de Raspberry Pi 3 zijn nu in hun menu's eenvoudig uit- en in te schakelen, evenals sommige draadloze usb-dongels.

Nieuwe software

Ook op het gebied van software is het een en ander veranderd. De RealVNC-server en -client zijn standaard geïnstalleerd. En de webbrowser Epiphany is ingeruild voor Chromium. Deze webbrowser geeft gebruiker toegang tot hardwareversnelde videoplayback, maar is wellicht wat zwaar voor de minder krachtige modellen zoals de Pi 1 en Pi Zero. Epiphany blijft daarom nog altijd geïnstalleerd op Raspbian.

Het nieuwe Raspbian-image met PIXEL is te downloaden op de website van de Raspberry Pi.

Raspbian Jessie upgraden

Bestaande installaties van Raspbian Jessie zijn te upgraden met de volgende opdrachten:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install -y rpi-chromium-mods
sudo apt-get install -y python-sense-emu python3-sense-emu
sudo apt-get install -y python-sense-emu-doc realvnc-vnc-viewer

Als je op afstand de desktop van je Pi wilt bedienen met RealVNC Server, installeer je dit pakket op je Pi met:

sudo apt-get install -y realvnc-vnc-server

Dat is alleen mogelijk als je geen xrdp gebruikt, omdat die conflicteert met RealVNC Server.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, pixel, Raspberry Pi, Chromium, raspbian, lxde