abonneren

Plasma 5.8 wordt tot april 2018 ondersteund

Het KDE-project brengt met Plasma 5.8 zijn eerste release met Long Term Support uit. De nieuwste versie van de populaire opensource desktopomgeving krijgt tot april 2018 updates.

​Met Plasma 5.8 luidt het KDE-project (oorspronkelijk de afkorting van K Desktop Environment) zijn twintigste verjaardag in, die op 14 oktober wordt gevierd. De release is bovendien de eerste LTS-release (Long Term Support), wat betekent dat Plasma 5.8 updates krijgt tot april 2018.


Geünificeerd artwork

Het artwork van Plasma 5.8 is geünificeerd, vanaf het opstarten over het loginscherm, het bureaublad en het vergrendelscherm tot aan het uitschakelen. Bovendien zijn de mogelijkheden uitgebreider geworden. Zo zijn alle plug-ins voor bureaubladachtergronden, zoals slideshows en geanimeerde achtergronden, nu ook te gebruiken op het vergrendelscherm. Het standaardlettertype op de desktop is nu Noto (ontworpen door Google) en voor terminalvensters Hack.


Vernieuwingen en verbeteringen

De virtual desktop switcher en window list applets zijn herschreven, zodat ze performanter zijn en minder geheugen verbruiken. Er zijn heel wat bugs in de ondersteuning van meerdere schermen opgelost. De ondersteuning voor talen met een schrijfrichting van rechts naar links is verbeterd. De configuratie van de sneltoetsen is vereenvoudigd. En ook de ondersteuning van Wayland is verbeterd. Lees de aankondiging van Plasma 5.8 voor een uitgebreide lijst van vernieuwingen.

Wie Plasma 5.8 nu al eens wil uitproberen, kan KDE neon 5.8 installeren. Deze op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie biedt het nieuwste uit de KDE-wereld.
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: Linux, open source, Plasma, kde

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord