Photoshop-alternatief Krita ondersteunt animaties in versie 3.0

Na een jaar ontwikkeling is Krita 3.0 uitgebracht. De nieuwste versie van het opensourcealternatief voor Photoshop heeft ingebouwde animatieondersteuning en heeft nu ook instant previews voor een groot canvas.

Krita is een grafisch programma dat ontstaan is in de schoot van de opensource desktopomgeving KDE. Het opensource Photoshop-alternatief draait niet alleen op Linux, maar ook op Windows en (voorlopig met beperkingen) OS X. Gisteren brachten de ontwikkelaars Krita 3.0 uit, met codenaam Animation Release. Een groot deel van de ontwikkeling is gesponsord door de Kickstartercampagne van 2015.

Animaties

De Krita-core ondersteunt nu frame-per-frame animaties. Je kunt elke reeks afbeeldingen als een geanimeerde laag importeren, automatisch gesorteerd op basis van een naamschema. De hele animatie die je in Krita maakt, is ook te exporteren als een reeks afbeeldingen voor verwerking in een ander programma.

Gebruikers hebben in Krita 3.0 ook toegang tot instant previews voor een groot canvas, waardoor ze beter op een groter canvas met grote penselen kunnen tekenen. Ook onder de motorkap zijn er verbeteringen gebeurd. Zo is het programma geport naar Qt 5 en KDE Frameworks 5, waardoor het in de toekomst gemakkelijker te onderhouden is. Lees voor een volledig overzicht van alle vernieuwingen de release notes van Krita 3.0.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, photoshop, krita