abonneren

PC-BSD volgt rolling release model en wordt TrueOS

PC-BSD, een afgeleide van FreeBSD die zich op een gebruiksvriendelijke desktop richt, volgt het rolling release model. De ontwikkelaars hebben de naam bovendien veranderd naar TrueOS.

FreeBSD is een opensource Unix-achtig besturingssysteem, vooral populair bij Unix-experts. PC-BSD is op FreeBSD gebaseerd, met de focus op gebruiksvriendelijkheid. Dat uit zich onder andere in een grafisch installatieprogramma en een out-of-the-box desktopomgeving. De desktopomgeving Lumina, waarvan onlangs versie 1.0 uitkwam, maakt onderdeel uit van het PC-BSD-project.

De ontwikkelaars van iXsystems, het bedrijf achter PC-BSD, hebben het besturingssysteem nu een andere naam gegeven: TrueOS. Daardoor past de naam nu bij hun FreeBSD-gebaseerde serverbesturingssysteem, dat al TrueOS Server heette. Vanaf FreeBSD 11.0 zal PC-BSD dus TrueOS heten.

Updates

TrueOS zal een rolling release zijn: je hoeft niet te wachten op een nieuwe versie voor nieuwe functionaliteit, maar krijgt continu updates. De pakketten en iso-bestanden krijgen volgens de ontwikkelaars wekelijks of nog vaker indien nodig een update.

Alle updates gebeuren op een veilige manier in een Boot Environment, een krachtige functie van het bestandssysteem ZFS. Het updateproces verandert dan niets aan je livesysteem, maar alleen aan een alternatief bestandssysteem. Na een reboot activeer je het alternatieve systeem en draai je de nieuwe versie van het besturingssysteem. Als de update je systeem onbruikbaar heeft gemaakt, reboot je opnieuw en activeer je terug het systeem van voor de update.

Bètaversie

Een bètaversie van TrueOS is al te downloaden. Bestaande gebruikers van PC-BSD of FreeBSD kunnen een niet-destructieve verse installatie in een Boot Environment uitvoeren. Aan je data wordt dan niet geraakt. Na de installatie creëer je eenvoudigweg opnieuw je gebruikersaccounts en krijg je dan toegang tot je data.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Linux

Tags: open source, Unix, Freebsd, trueos, pc-bsd

Laatste Vacatures